Насловна Вијести Република Српска Награда “Станко Ракита” припала Душку Домановићу: Поезија у којој немогуће постаје могуће

Награда “Станко Ракита” припала Душку Домановићу: Поезија у којој немогуће постаје могуће

145
0

Пјесник Душко Домановић из Краљева добитник је књижевне награде “Станко Ракита” за 2021. годину и то за књигу “Песме за нај-велике”, у издању Културног центра Рибница, Краљево.

Предсједник жирија, књижевник Јово Чулић истакао је да су три књиге ушле у ужи избор и то “Песме за нај-велике” Душка Домановића, “Радња, стање, збивање” Саве Гуслов Марфчета и “Шапни ме ветру” Тоде Николетића.

– Жири сматра да је Домановићева књига са језичког, стилског и књижевно-теоријског становишта, најпоетичнија и најцјеловитија књига од свих које су пристигле на конкурс – навео је Чулић.

Према његовим ријечима, књига “Песме за нај-велике” садржи поеме и краће пјесме у којима је исказан свијет посматран кроз призму дјечјег погледа на ствари, жива бића и односе међу људима.

– Користећи шалу, хумор и иронију пјесник на духовит начин исказује свијет у којем и немогуће постаје могуће, у којем су палачинке нашминкане, а вреће за смеће иду у госте код треће вреће – навео је Чулић.

Осим Чулића, у жирију су били и чланови Миладин Берић и Златко Јурић.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстОблачно са кишом
Сљедећи текстКомандант КФОР-а: Нећемо толерисати насиље на сјеверу КиМ