Насловна Најновије Надал завршио тениску каријеру (ВИДЕО)

Надал завршио тениску каријеру (ВИДЕО)

42
0

Шпански тенисер Рафаел Надал објавио је да се повлачи на крају сезоне.

– Поздрав свима. Овдје сам како бих вас обавијестио да завршавам професионалну каријеру. Реалност је да су иза мене неке тешке године, посебно посљедње двије. Мислим да нисам могао да играм без лимитација. Ово је наравно тешка одлука, за коју ми је било потребно одређено вријеме да је донесем. Али, у животу све има почетак и крај и мислим да је ово право вријеме да завршим каријеру која је била дугачка и много успјешнија него што сам икада могао да замислим – истакао је Надал у емотивном обраћању у видеу на свом Инстаграм налогу.

Надал се у објави на Инстаграму захвалио и на ћирилици.

Један од „тројице величанствених“

Штагод мислили о Надалу, треба признати да је легенда и један од највећих спортиста свих времена.

И уз све то, скроман. Од почетка до краја.

– Моји циљеви? Па, да напредујем колико год могу и да постанем сјајан тенисер. Тешко је, морамо да радим напорно сваког дана. Знам да неће бити лако – рекао је Надал са 16 година.

Али судбина га је довела до тога да испред Ролан Гароса има своју статуу, да га милиони људи славе широм свијета, да има 22 Грен слем титуле, а да је најпознатији о томе да је – „Краљ шљаке“.

– Стварно мрзим да губим – рекао је као тинејџер Рафа, а током каријере је имао среће да није морао много да губи, посебно не на његовој подлози.

Надалов учинак на шљаци је 479 побједа и 48 пораза (90, одсто побједа), док је у мечевима на три добијена сета на 137-4 (97,9 одсто).

Од 2005. до 2007. године је успио да побиједи 81 меч на шљаци у низу, а у периоду од 2017. до 2018. да освоји 50 сетова заредом.

На свом Ролан Гаросу – гдје је освојио 14 титула – има учинак од 112-4 за 20, а за двије деценије играња.

Једини „проблем“ везан за Надалову каријеру је то што је, када се изузме шљака, тешко процијенити који је најбољи тренутак у његовој каријери.

Да ли је то оно финале Вимблдона у којем је 2008. побиједио Федерера са 9-7 у петом сету?

Или је то финале Аустралијан опена 2012. када је изгубио од Ђоковића, али одиграо најдуже финале у историји?

А, што не би било финале АО 2022. против Медведева када се вратио од 0-2 у сетовима?

Свjетски медији подсjећају да је једино Новак Ђоковић од „велике тројке“ наставио са активним играњем тениса. Швајцарац Роџер Федерер се повукао прије двије године из тениса, а Надал је данас најавио да ће то учинити на крају сезоне.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстБесплатни превентивни прегледи дојки у ЈЗУ Болница „Србија“
Сљедећи текстУ стравичној несрећи код Високог погинуле три д‌јевојке и један мушкарац