Насловна Најновије Надзор и разговор са дјецом најбоља превенција опасности са интернета

Надзор и разговор са дјецом најбоља превенција опасности са интернета

102
0

Родитељи нису свјесни опасности које дјецу вребају у дигиталном окружењу, а да би се заштитила од негативних појава на интернету неопходно је да надзиру и непрестано разговорају са дјецом, поручио је на предавању у Фочи Александар Миладиновић, начелник Одјељења за полицијску обуку на Полицијској академији у Бањалуци.

Кроз примјере које је полиција у Српској и Федерацији БиХ забиљежила, Миладиновић је приближио родитељима на предавању како дјеца несвјесно и олако, уколико нису под надзором, могу да упадну у замке педофила.

„Покушавамо да родитеље информишемо која је њихова улога у превенцији негативности на друштевним мрежама и како да остваре комуникацију са дјететом, да виде с ким се дијете дописује, колико има виртуелних пријатеља, да остваре такву комуникацију да дјеца у сваком моменту могу да им се повјере уколико посумњају на одређене негативности“, рекао је Миладиновић Срни.

Полиција оваквим предавањима указује на опасности од крађе интернет профила, затим од електронског вршњачког насиља – излагања понижавању на друштвеним мрежама од стране вршњака, те порнографије, педофилије, уцјењивања и изнуђивања и даје савјете родитељима како да препознају потенцијалне симптоме да је дијете жртва.

„Ако дијете ноћу често приступа друштвеним мрежама, дописује се са непознатим људима, има доста непознатих лица која су му пријатељи на друштвеним мрежама, ако је дијете анксиозно, бијесно раздражљиво, повучено у себе, попушта у школи, интернет користи искључиво за комуникацију преко друштвених мрежа или за посјету некаквим сајтовима, а не за школске сврхе – то су све симптоми на које би родитељи требали да реагују“, рекао је Миладиновић.

Он је указао да родитељи треба да попричају са дјететом, да виде у чему је проблем, да виде с ким и какву интеракцију остварује и уколико нешто посумњају пријаве полицији или другим субјектима укључујући школу.

Миладиновић истиче да родитељи најчешће нису свјесни да им дјеца друштвене мреже користе у толикој мјери и на такав начин да угрожавају своју безједност.

„Родитељи мисле да постоји неки чаробни штапић који може једноставно да ријеши те проблеме, да дијете стави под неко стаклено звоно да буде безбједно, а то не постоји“, рекао је он.

Миладиновић наглашава да се са дјететом мора причати, мора се контсантно едуковати о мјерама опреза и родитељи морају остварити комуникацију са дјететом, да оно не потражи подршку код неких других непознатих лица“.

Он је након предавања подијелио више примјерака Приручника за превенцију негативности друштвених мрежа за родитеље, који је бесплатно доступан и у дигиталној форми на интерент страници едуцатион.мупрс.орг Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Миладиновић је јуче одржао предавања и за ученике основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПојачан саобраћај на прелазима Градишка, Велика Кладуша и Брод
Сљедећи текстСутра књижевна манифестација „Недељкова недјеља“