Насловна Вијести Након више од пола вијека обнова храма Светог пророка Илије у Илијашу

Након више од пола вијека обнова храма Светог пророка Илије у Илијашу

143
0

У току је свеобухватна обнова Храма Светог пророка Илије у Илијашу, прва послије више од пола вијека, за шта ће бити потребно око 250.000 КМ, изјавио је храмовни старјешина јереј Божидар Тановић.

Тановић је рекао да је прва фаза радова, која подразумијева комплетну замјену дрвене кровне конструкције и постављање новог бакарног лима, практично окончана.

“Милошћу Божијом и по благослову НЈеговог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, кренули смо у пројекат обнове Храма Светог пророка Илије у Илијашу. Након замјене крова, која је коштала скоро 119.000 КМ, слиједи израда нове фасаде, спољашње уређење, које подразумијева израду одвода отпадних вода и бетонске галантерије”, навео је Тановић.

Он се нада да ће наредних дана бити завршени радови на одводу отпадних вода и дренажа око цркве, као и дио фасаде око звоника, гђе је већ постављена скела, а потом је, ако буде прикупљено довољно средстава, планиран наставак санације фасаде, као и фрескописање Храма.

“Црква је саграђена 1881. године, а прва обнова је била 1967. године, када је скинут стари обични лимени кров и стављен бакарни. У том периоду урађена је и фасада, чија је израда дуго трајала и много коштала, али је вријеме учинило своје. Фасада се одвојила од зида и представља реалну опасност да неко буде повријеђен. Зато су ови радови били неопходни”, појаснио је Тановић.

Према његовим ријечима, обнову Храма подржали су Министарство за избјегла и расељена лица Федерације БиХ /ФБиХ/, општине Илијаш, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, град Источно Сарајево, али и бројни вјерници.

Сви који желе да финансијски помогну обнову Храма Светог пророка Илије, средства могу уплатити на рачун Српске православне црквене општине Илијаш 1610000054560086.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстТрагедија у Тузли: Муж убио супругу па пуцао себи у главу
Сљедећи текстУ сјеверној Косовској Митровици осванули позиви на отпор