Насловна Најновије Након резолуције у БиХ више ништа неће бити исто

Након резолуције у БиХ више ништа неће бити исто

91
0

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа, оцијенио је за Срну, да од данас, након усвајања резолуције о Сребреници, у БиХ више ништа неће бити исто, да ће се односи додатно искомпликовати и повећати међусобно неповјерење.

„Ако је неко имао за циљ демонтажу унутрашњих политичких процеса, успио је. Дакле, потпуно непотребна резолуција са аспекта помирења, како многи наводе, јер тај процес не можете водити ако половина земље инсистира да је друга половина кривац“, рекао је Калужа.

Он је истакао да је креаторима резолуције очигледно и био циљ да се БиХ додатно дестабилизује, али и цијели регион.

„Такође, само гласање је показало и другачије приступе од земаља ЕУ, гдје се по први пут ЕУ није јединствено усагласила око усвајања овакве инцијативе што ће се сигурно поново одразити на унутрашње односе у БиХ. ЕУ је показала нејединство и то је довољна порука која је послата“, констатовао је Калужа.

Међутим, додао је он, важно је нагласити да је Србија након много година ушетала на свјетску политичку сцену на велика врата.

„Утицај Србије у међународним односима, а тиме и Републике Српске, након овог гласања постао је немјерљиво већи и утицајнији. И ако неко сматра да је изгласавање резолуције побједа, ја сматрам да је то Пирова побједа у контексту дугорочних односа и дешавања“, нагласио је Калужа.

Он је навео да се захваљујући наивности појединих бошњачких политичара и дипломата, Србија тек сада позиционирала као врло озбиљан и утицајан геостратешки фактор.

„Дакле, дугорочно Србија, и уз њу Република Српска, постају незаобилазни у регионалним па чак и ширим геостратешким и политичким процесима и то ће вјероватно бити ускоро и видљиво кроз одређене међународне активности које се не морају проводити на Балкану већ у другим дијеловима свијета“, закључио је Калужа.

Evo koje zemlje su bile suzdržane, a koje su glasale protiv Rezolucije o  Srebrenici

Генерална скупштина УН усвојила је јуче резолуцију о геноциду у Сребреници по измијењеним правилима без натполовичне већине свих земаља чланица УН.

За антисрпску резолуцију гласало је 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстУ Српској рођено још девет дјечака и седам дјевојчица
Сљедећи текстНестабилно са кишом и пљусковима послије подне