Насловна Најновије Наставити са враћањем надлежности

Наставити са враћањем надлежности

143
0

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је увјерење да ће и наредни сазив парламента наставити да се бави враћањем надлежности Српској, те оцијенио да ће тај процес потрајати, с обзиром да ни надлежности нису једном одлуком пренесене на ниво БиХ, него је то трајало годинама.

Он је нагласио да је важно то што је Република Српска створила услове да се о томе размишља и да се не мири са постојећим стањем.

„Вјерујем да ће се и наредни сазив бавити овим питањима и остати на истом путу. Није згорег поновити зашто Српска тражи враћање надлежности. Многе се нису показале ефикаснијим и због тога све треба другачије посматрати, а најбоље је онако како је Дејтон и прописао“, рекао је Чубриловић за „Глас Српске“.

Он је рекао да је БиХ сложена и да је потребан дијалог како би се могли приближити ставови о неким питањима, те да се треба тежити функционалности и чувању онога што је донијело мир.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Републике Српске постала је видљивија и фактор одлучивања и на нивоу БиХ, а то је оно што јој и Устав даје.

„Створени су услови да Република Српска одлучује о најважнијим питањима када је ријеч о БиХ у неким међународним односима, али о њеном унутрашњем уређењу. Тај институт, који има српски члан Предсједништва, не треба посматрати као нешто изван или другачије од других обавеза Народне скупштине“, нагласио је Чубриловић.

Чубриловић је додао да је добро да се у републичком парламенту чују и мишљења која су потпуно опречна од онога што се очекује.

Он наводи да је парламент најбоље огледало друштва, као и да посланици имају право да, у оквиру свог времена, постављају различите теме, а кроз шта желе да промовишу свој политички рад, иако то не треба злоупотребљавати.

Чубриловић каже да важећи Пословник Народне скупштине Српске даје широка овлаштења, те да га је потребно дограђивати у смислу прецизирања неких ситуација које могу да се наметну.

Говорећи о инфлацији, Чубриловић је рекао да сама чињеница да Република Српска извршава обавезе говори да је урађен добар посао.

Он је нагласио да је за грађане добро то што су на вријеме усвојени буџет и економска политика за 2023. годину, те додао да будући сазив има довољно времена да то коригује кроз ребаланс ако буде требало.

„Вјерујем да ће због инфлације то морати, можда већ и крајем првог квартала наредне године“, навео је Чубриловић.

Говорећи о најтежим изазовима у раду парламента, Чубриловић је навео да је у деветом сазиву то била одлука Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике, на коју је, како је рекао, Српска успјела да нађе адекватан законски одговор.

Он је подсјетио да је Народна скупштина усвојила, између осталог, закључке у вези са информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, о примјени Дејтона и раду високог представника, односно неуставним наметнутим законима, те пренесеним надлежностима.

Коментаришући Централну изборну комисију и њено дјеловање након избора, а које је оживјело причу да Српска треба самостално да спроводи изборе за предсједника Републике и народне посланике, Чубриловић је рекао да се Изборни закон треба мијењати.

„О надлежностима, тумачење треба дати струка. Имали смо и унутар нашег блока контрадикторне ставове, али Изборни закон треба мијењати. Прије свега, у овом изборном процесу смо могли да уочимо одређене аномалије на биралиштима, а ни ЦИК није најспремније дочекао ове изборе“, закључио је Чубриловић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБрој незапослених смањен за 7,3 одсто
Сљедећи текстБулошчић: Спремни за зимску сезону