Насловна Најновије НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

149
0

Удружење новинара Србије /УНС/, Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије /СИНОС/ уочи обиљежавања 24 године од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а истичу да је та војна организација починила ратни злочин и увела праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе нико из НАТО структура није одговарао.

У извјештају организације „Амнести интернешенел“ из 2000. године наводи се да су снаге НАТО починиле озбиљна кршења закона рата, што је довело до незаконитог убијања цивила, а међу истакнутим случајевима је и убиство 16 медијских радника РТС-а, које је квалификовано као ратни злочин.

„У тренутку бомбардовања у згради су радили техничари и остало производно особље. Процјењује се да је у згради у тренутку напада радило најмање 120 цивила. Најмање 16 цивила је убијено, а још 16 је рањено“, пише у извјештају ове организације која наводи и да је НАТО погодио мету коју је циљао.

„Амнести интернешнел“ навео је и цитат некадашњег британског премијера Тонија Блера који је рекао да је РТС бомбардован и зато што је емитовао снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је, према његовим речима, слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе.

„Били смо свјесни да ће се те слике вратити и да ће постојати инстинктивна симпатија за жртве кампање“, рекао је Блер за Би-Би-Си.

Извјештај „Амнести интернешенела“ указује и на то да из НАТО-а није било упозорења да је „конкретан напад на централу РТС-а неизбјежан“.

„Званичници НАТО у Бриселу рекли су за `Амнести интернешенел` да нису дали конкретно упозорење јер би то угрозило пилоте“, пише у извјештају.

УНС, Струковни синдикат РТС-а и СИНОС поручују да је крајње вријеме да за овај ратни злочин одговарају налогодавци и извршитељи.

НАТО је 23. априла 1999. године извршио ваздушни напад на зграду РТС у којем је на својим радним мјестима убијено 16 људи.

Авиони Алијансе су први пут у историји ратовања извршили напад на једну медијску кућу, иако се знало да се у згради РТС сваке ноћи налази између 150 и 160 цивила.

Зграда РТС-а, коју је НАТО, супротно свим правилима и обичајима ратовања, прогласио за легитимни војни циљ, бомбардована је током емитовања вијести.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПланинарским слетом обиљежен Дан планете Земље
Сљедећи текстВишковић сутра у Доњој Градини на обиљежавању Дана сјећања