Насловна Најновије НАТО шаље додатне снаге на Косово и Метохију

НАТО шаље додатне снаге на Косово и Метохију

186
0

НАТО ће послати додатни батаљон на подручје Косова и Метохије као подршку Кфору, саопштено је из Заједничке савезничке команде у Напуљу.

– Као одговор на недавне немире и повреду тридесетак припадника Кфора, НАТО је дао директиву за размјештање Оперативних резервних снага за Балкан, које су у седмодневном стању приправности – наводи се у саопштењу команде из Напуља.

Команда истиче да је додатни вишенационални батаљон резервних снага добио наређење да смањи статус спремности за размјештање са 14 на седам дана, како би и они појачали Кфор, ако за то буде потребе.

У саопштењу се напомиње да ће Заједничка команда наставити да прати ситуацију на Косову и Метохији, пренијела је РИА Новости.

Ситуација у општинама на сјеверу Косова и Метохије, у којима су Срби већинско становништво, ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Полиција је имала намјеру да омогући „новим начелницима општина“ да преузму дужност, након избора које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била мања од 3,5 одсто.

Кфор је јуче блокирао општинске просторије испред којих су се окупили Срби који су мирно протестовали. Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је након ескалације ситуације 52 Срба затражило помоћ у болници у Косовској Митровици, а да је троје њих теже повријеђено.

 

ИЗВОРртрс/агенције
Претходни текст„Конференција беба“ 25. јуна на Палама
Сљедећи текстАмерички бомбардери извршили ниски прелет изнад градова у БиХ