Насловна Најновије Најава предавања о вакцинацији против ХПВ-а у Источном Сарајеву

Најава предавања о вакцинацији против ХПВ-а у Источном Сарајеву

144
0

Дом здравља Источно Сарајево организује предавање о вакцинацији против хуманог папилома вируса (ХПВ).

Предавање је намијењено родитељима ученика шестог и седмог разреда основних школа са подручја општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а одржаће се у понедјељак, 22. маја, у 18.00 часова у великој сали Скупштине града Источно Сарајево.

Основни циљ предавања је подизање свијести о важности вакцинације против ХПВ вируса, као и организација вакцинације у популацији школске дјеце.

Хумани папилома вирус обухвата групу од око 200 типова вируса, од којих неки изазивају инфекције код људи. Око 12 типова има висок потенцијал изазивања малигних болести, од којих је начешћи карцином грлића материце, док неки имају мањи потенцијал изазивања малигних болести, али су значајни за настанак кондилома.

Инфекција ХПВ-ом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Већина инфекција изазваних ХПВ-ом пролази без симптома, односно већина заражених не зна да има инфекцију. Трајна инфекција ХПВ-ом може да узрокује промјене за које постоји ризик од преласка у малигне болести, од којих је најчешћи карцином грлића материце.

Рак грлића материце је четврти најчешћи рак међу женама у свијету, а најчешће узрочник овог обољења је хумани папилома вирус. Број новобољелих и умрлих жена од рака грлића материце у Републици Српској је у сталном порасту. Сваке године оболи око 200, а умре око 50 жена од болести која се може спријечити.

У Републици Српској на располагању је најсавременија деветовалентна вакцина. Она не представља само превенцију заразних болести, већ и малигних болести.

Препоручена и бесплатна вакцина против ХПВ-а у Републици Спској се спроводи код дјевојчица и дјечака од 11 до 14 година живота, односно до 15. рођендана.

Дјеца која пуне 15 година у првој половини 2023. године, могу до краја јуна да се пријаве за бесплатну вакцинацију. Вакцинација ових узрасних категорија ће се спроводити по препоруци доктора медицине у Дому здравља. Старији од овог узраста плаћају вакцину и вакцинација ће се на лични захтјев спроводити у Регионалном центру Источно Сарајево Института за јавно здравство Републике Српске.

Вакцинација се спроводи у двије дозе, те се друга доза прима након годину дана.

ИЗВОРФилтер
Претходни текстУ Културном центру Пале изведена монодрама “Бог” (ВИДЕО)
Сљедећи текстНеша Бриџис у Источном Новом Сарајеву