Насловна Најновије Најнижа плата у Српској 700 КМ

Најнижа плата у Српској 700 КМ

145
0

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, изјавио је да ће најнижа плата за ову годину бити 700 KМ и да је о томе Влада данас донијела одлуку.

Вишковић је подсјетио да се једино у Републици Српској на најнижу плату рачуна и минули рад.

„Неко ко има 20 година радног стажа он има још и 10 одсто на минули рад тако да ће се та најнижа плата кретати у распону од 700 KМ до скоро 800 KМ, за оне који имају више од 30 година радног стажа“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је у Српској најнижа плата већа него у Федерацији БиХ за 110 KМ, наводећи податак да је нето најнижа плата у другом ентитету за 2023. годину 590 KМ.

„Ми смо ту плату имали 1. јануара 2022. године и када упоредите период од 1. јануара 2022. године са најнижом платом за 2023. годину онда имате повећање најниже плате у Српској за 18,6 одсто. То је значајно повећање него што је просјечна инфлација у Српској забиљежена у 2022. години“, рекао је Вишковић.

Он је додао да је Влада одлуку о износу најниже плате донијела цијенећи позицију послодаваца Српске, захтјеве Савеза синдиката Српске и анализу свих економских показатеља за 2022. годину.

Премијер се нада да ће то задовољити и једну и другу страну у Републици Српској, као и раднике.

„Морали смо повести рачуна и о послодавцима који раде у ниско акумулативним гранама. Нисмо их смјели овог момента оптеретити са значајно већом најнижом платом, како не бисмо угрозили њихово пословање и дошли у позицију да у Српској због значајног раста најниже плате, доведемо одређене послодавце да не могу функционисати“, рекао је Вишковић.

Он је додао да су Министарство финансија и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске презентовали економске показатеље према којима је Влада донијела одлуку о најнижој плати за ову годину.

ИЗВОРсрна, фото Rejting.info
Претходни текстВишковић: Пензије од јануара ове године веће за 13,5%
Сљедећи текстТрамп упозорио на могућност нуклеарног рата