Насловна Вијести Најоштрија осуда уништавања Партизанског спомен-гробља у Мостару

Најоштрија осуда уништавања Партизанског спомен-гробља у Мостару

269
0

Kомисија за очување националних споменика најоштрије осуђује посљедњи вандалски чин уништавања свих плоча са именима погинулих бораца на Партизанском спомен-гробљу у Мостару, националном споменику БиХ, те захтијева хитно реаговање надлежних институција, полицијских органа, инспекције и тужилаштва.

„Ово је, нажалост, само једно у низу варварских скрнављења овог меморијалног комплекса у протеклих неколико година, које заслужује осуду не само становника Мостара, већ свих становника БиХ, али и промптни и максимални ангажман надлежних инспекцијских, полицијских и судских органа“, саопштено је из Kомисије за очување националних споменика.

У саопштењу се истиче да намјерно и систематско уништавање културне баштине представља криминално и антицивилизацијско дјеловање, с циљем да се избрише историја земље, заједно са идентитетима и различитостима њених грађана.

БиХ је, потписивањем Kонвенције о заштити свјетске културне и природне баштине, преузела обавезу да ће очувати не само добра свјетске баштине која се налазе у БиХ, већ заштитити и националну баштину.

„У случајевима када се утврди да је дошло до оштећења или уништења националног споменика, према важећим прописима, покреће се поступак код надлежног тужилаштва с циљем утврђивања одговорности и кажњавања починилаца“, пише у саопштењу.

Из Kомисије наводе да, уколико је национални споменик уништен, тешко оштећен или изгуби особине споменика усљед разних активности, Kривичним законом Федерације БиХ утврђена је казна затвора до пет година.

Меморијално подручје Партизанско-спомен гробље у Мостару, проглашено је националним спомеником БиХ 2006. године и садржи све елементе комплексног архитектонског, естетског и пејзажног рјешења.

Оно представља јединствен споменик у урбаној размјери Мостара, посебне амбијенталне вриједности који је пројектовао чувени архитекта Богдан Богдановић.

„Према законима о спровођењу одлука Kомисије, ФБиХ, Република Српска и Брчко дистрикт дужни су да, путем својих надлежних органа, предузму одговарајуће правне, научне, техничке, административне и финансијске мјере неопходне за заштиту, конзервацију, презентацију и рехабилитацију националних споменика“, указује се у саопштењу.

Из Kомисије за очување националних споменика подсјећају да су у протеклих неколико година, с циљем конзервације и рестаурације овог националног споменика, уложена знатна средства, првенствено Владе ФБиХ.

На Партизанском гробљу у Мостару девастиране су спомен-плоче.

Градоначелник Мостара Марио Kордић осудио је овај вандализам и истакао да очекује од свих институција кажњавање вандала.

ИЗВОРсрна, фото Агенција Анадолија
Претходни текстСутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије
Сљедећи текстДодик стигао у Санкт Петербург