Насловна Најновије На данашњи дан 1912.године почео Први балкански рат

На данашњи дан 1912.године почео Први балкански рат

199
0

Црна Гора је на данашњи дан 1912. године објавила рат Турској и истог дана напала турске положаје код Скадра, чиме је започео Први балкански рат.
Овај рат је вођен између балканских савезника Србије, Црне Горе, Бугарске и Грчке, с једне стране, и Турске, с друге.

Османско царство, које је већ потресла Младотурска револуција 1908. године, додатно је ослабљено ратом против Италије 1912. године.

Балканске земље користе ову слабост и крећу у рат против Турске са циљем потпуног ослобођења.

Српска војска је извојевала две значајне победе у бици код Куманова и Битоља, чиме је ослобођена цела данашња Северна Македонија.

За мање од два месеца Турска је изгубила територије на готово целом простору европског континента, па је 4. децембра 1912. године успостављено примирје са свим противницима, осим са Грчком.

Турска је изгубила и тврђаве Једрене, Јањину и Скадар, као и превласт на мору од грчке морнарице, па је 30. маја 1913. године, преко великих сила, потписан Лондонски мировни уговор.

Тим споразумом је успостављен мир, а Турска је балканским савезницима предала све територије западно од линије Енос-Миди, као и острва у Егејском мору, укључујући Крит.

Резултат Првог балканског рата било је стварање Албаније као независне државе, на чему је инсистирала Аустроугарска, на штету земаља победница Грчке, Србије и Црне Горе. /крај/нт

ИЗВОРСрна
Претходни текстНаучни скуп у Андрићевом институту
Сљедећи текстУ Њујорку проглашено ванредно стање