Насловна Најновије На лажима о Светом Сави граде свој идентитет

На лажима о Светом Сави граде свој идентитет

207
0
Светосавље је у фундаменту српског народа и његовог културног и вјерског идентитета и као такво све већи трн у оку оних који га на све начине у посљедње вријеме покушавају оспорити, а да би изградили сопствени бошњачки идентитет.

Каже ово за “Глас Српске” историчар Александар Раковић коментаришући скандалозну и пуну мржње бесједу током вјерске службе имама из Козарца код Приједора Амира Махића, који је у њој истакао да је Свети Сава фашиста, а Српска православна црква секта.

– Бошњаци немају на чему градити свој идентитет. Зато се ово и ради, удара на Светог Саву, најбитнију личност целокупне српске историје, вере и духовности, утемељивача српске цркве, државе и школства – каже Раковић.

Сматра и да управо оно што је изговорио поменути имам представља оличење фашистичког става те додао да је више него жалосно што Исламска заједница у БиХ није на све ово реаговала.

– То у ствари показује секташтво, јер Исламска заједница је тако што ћути на известан начин одобрила што је рекао овај имам и тако себе приказала јавности као секту којој је секташење много ближе од вероисповедања – поручио је Раковић.

Слично мишљење дијели и професор на Православном богословском факултету у Фочи Дарко Ђого, који наводи да ова бесједа имама Махића није нимало случајна, јер не треба заборавити и да је реис-ул-улема Хусеин Кавазовић, у једном од својих посљедњих интервју на један ружан начин говорио о Светом Сави и светосављу.

– И ова непримјерена и ружна бесједа је посљедица сигнала са врха, јер у свакој агресивној политици према српском народу прва мета буде Свети Сава. Ово није ништа друго до пуштање неких нових злодуха. Појединци почињу све осионије да се понашају и да своје агресивне пориве према српском народу све чешће испољавају скидајући маске са свог лица. Све ово неодољиво подсјећа на период НДХ и реторику из тог доба – истакао је за “Глас Српске” Ђого.

Теолог Милош Стојковић наводи да се ради о класичном примјеру говора мржње према Србима и да не постоји никакво оправдање за ријечи које је имам из Козарца изговорио. Истиче да се ради не само о лажима него и историјским фалсификатима.

– Говор овог човека није ништа друго до мржња према Србима и српском родоначелнику Светом Сави. Сваки искрени муслиман, а посебно верски дужносник ИЗ, врло добро зна ко је био Свети Сава. Он никада није позивао на мржњу, него само на саборност – каже Стојковић.

Осуде и ограде

Градоначелник Приједора Слободан Јавор најоштрије је осудио вријеђање српског народа и СПЦ те истакао да говором мржње главног имама Меџлиса ИЗ Козарац Амира Махића треба да се позабаве надлежни органи. Потпредсједница Скупштине града Приједора Азра Пашалић осудила је изјаве Махића и навела да се потпуно ограђује од њих.*

Главни имам Меџлиса ИЗ у приједорском насељу Козарац Амир Махић током своје једне од посљедњих вјерских служби Светом Сави приписао је фашизам, а СПЦ секташтво. Махић је рекао да је Свети Сава био “веома контроверзна личност”, да је то “један од чиновника СПЦ” и да је “лаж да је просвјетитељ”. Према његовим ријечима двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а “зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава”.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности па је стога и заштитник просвјетних установа. Он је 1219. издејствовао аутокефалност СПЦ, а остао је познат и као оснивач и творац светосавског православља. Синан-паша спалио је на Врачару 1594. његове мошти, које су до тада биле чуване у манастиру Милешева. Сматра се да су Турци мошти спалили у погрешном увјерењу да ће тако уништити вјеру и сваки његов утицај на Србе.

Хризостом

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом позвао је Исламску заједницу да се изјасни да ли стоји иза ријечи имама Махића, за које је истакао да су пуне отрова.

– Сматрао сам да у црквама и џамијама треба увијек говорити добро те свједочити и препоручивати добро, никада сијати отров. Ово је за сваку осуду. Нажалост, не дешава се ни први пут. Послије избора почело је да се говори против српског народа те су и многи други имами, па чак и високи представници Исламске заједнице, затровали овај простор својим непромишљеним изјавама – рекао је митрополит Хризостом.

Пише: Вељко Зељковић

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУ Републици Српској у 2018. години од карцинома умрло 2.853 лица
Сљедећи текстСловенија: Аутобус слетио са коловоза, троје људи погинуло, више повријеђених