Насловна Најновије На “Лут фесту“ одигране представе “Зец и пас“ и “Дрвосјеча и небеска...

На “Лут фесту“ одигране представе “Зец и пас“ и “Дрвосјеча и небеска вила“

44
0

Позориште лутака из Београда „Пинокио“, данас је одиграло представу „Зец и пас“, а вечерас су глумци Театар „Ро гинаре“ из Јужне Кореје, извели представу под називом „Дрвосјеча и небеска вила“, по мотивима корејске народне бајке.

Обје представе изведене су у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Представу „Зец и пас“ по тексту Саше Ержена, режирао је Силван Омерзу, који истиче да истина има много страна и да се у свакој крије занимљива прича.

Представа је заснована на префињеној ликовности и духовитом тексту и намијењена је најмлађима, а постављена је на минималистичкој сцени са дрвеним луткама и реквизитима.

Идеја за причу „Зец и пас“ настала је из једне од најпознатијих и најкраћих словеначких народних прича, када пас јури зеца јер му је украо ципеле, али га до данас није ухватио.

Представа „Дрвосјеча и небеска вила“ заснована је на једној од најпознатијих корејских народних прича и изводи се са јединственим вјештинама живахног луткарства и уз традиционалну корејску музику.

Театар „Ро гинаре“ основан је 1997. године са намјером да покаже своју јединственост и истражи луткарство као умјетничку форму у којој креативност и изражајност немају граница.

Њихова истраживања су отворила нове хоризонте и група је постала једна од најутицајнијих у Јужној Кореји.

У оквиру пратећег програма 25. „Лут феста“, глумица из Естоније Софија Буланова, одржала је интерактивну радионицу „Симка креира и анимира лутке од балона“.

„Лут фест“ финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспороом, Град Источно Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија „Бамби“ и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске – СРНА, ТВ БН, РТВИС, БХРТ, као и локални портали.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Рушење међународног права почело на Србији
Сљедећи текстОблачно са кишом