Насловна Најновије На путевима у БиХ прошле године погинулa 222 лица

На путевима у БиХ прошле године погинулa 222 лица

99
0

На путевима у БиХ током прошле године догодила се укупно 31.321 саобраћајна незгода, од којих је у 7.230 погинуло 222 лица, подаци су ентитетских министарстава унутрашњих послова.

Током прошле године у саобраћајним несрећама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ погинуло је 116 лица, што је мање за 34 погинула лица у односу на 2021. годину и представља 52,25 одсто од укупног броја погинулих у саобраћајним несрећама у БиХ.

У Брчко дистрикту протекле године погинуло је шест особа, док је број погинулих лица у саобраћајним несрећама у Републици Српској износио 100 и у односу на 2021. годину смањен за једно погинуло лице, а представља 45,05 одсто од укупног броја погинулих у саобраћајним несрећама у БиХ.

У саобраћајним незгодама у БиХ лани су 1.554 лица задобила теже, а 8.704 лица претрпјела су лакше тјелесне повреде, саопштено је из Бихамка.

„На основу података може се закључити да се на подручју БиХ дневно током 2022. године догађало у просјеку нешто више од 85 саобраћајних незгода, од тога близу 20 са погинулим/повријеђеним лицима“, наводи се у саопштењу.

Највећи број саобраћајних незгода забиљежен је на улицама у насеља, а затим на магистралним, локалним, регионалним, али и на ауто-путевима.

Од укупног броја саобраћајних незгода на путевима у БиХ прошле године, регистрована је 24.091 са материјалном штетом.

„Велики број саобраћајних незгода резултат је непоштовања саобраћајних правила и прописа, као и ниског нивоа саобраћајне културе и већег броја учесника у саобраћају“, наводе из Бихамка.

У саопштењу се додаје да су непрописна брзина и брзина неприлагођена условима на путевима један од најчешћих узрочника изазивања саобраћајних незгода, као и вожња под утицајем алкохола и опојних средстава.

ИЗВОРсрна, фото Radio Sarajevo
Претходни текстЗахарова: Приступ Стејт департмента суверенитету БиХ и Србије, подсјећа на подвојену личност
Сљедећи текст“Ледени армагедон“ на Балкану 15. и 16. марта