Насловна Најновије На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање Дана Треће сарајевске...

На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање Дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде

72
0

Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде биће обиљежен сутра на Сокоцу и у Источном Старом Граду, саопштено је из Борачке организације Источног Новог Сарајева.

У Цркви Свете Петке на Сокоцу у 9.00 часова биће служена литургија, а у 10.00 часова парастос, те положени вијенци на Српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик за погинуле и умрле борце Треће сарајевске пјешадијске бригаде.

У 12.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на спомен-обиљежју борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Хреши у Источном Старом Граду, а у 13.30 у спомен-капели на Вучијој Луци помен и полагање вијенаца погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске /ВРС/.

За све присутне организован је ручак у парохијском дому на Вучијој Луци.

Наредбом Главног штаба Војске Републике Српске Трећа сарајевска пјешадијска бригада основана је 25. фебруара 1994. године спајањем више јединица ВРС са подручја сарајевских општина Вогошћа и Рајловац, те дијелова општина Центар, Стари Град, Илиџа и Илијаш.

Зона одговорности ове бригаде протезала се од Хреше до Рајловца на унутрашњем, те од Равног Набожића до Нишићке висоравни и даље према Олову на спољном прстену одбране тадашњег Српског Сарајева.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума, због припајања територије под зоном одговорности ове бригаде Федерацији БиХ, бригада је расформирана, а њени дијелови пресељени у градове у Републици Српској.

Удружење грађана бораца и њихових потомака под називом „Трећа сарајевска бригада ВРС“ баштини и његује традицију и сјећање на ову јуначку бригаду.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Сјећати се јасеновачких новомученика и свих страдалих у Другом свјетском рату
Сљедећи текстДодик: Муслиманска ратна застава на српском стратишту суноврат цивилизације, доказ да им сметају и мртви и живи Срби