Насловна Најновије На Сокоцу обиљежен Дан почетка пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства

На Сокоцу обиљежен Дан почетка пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства

77
0

На Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, на коме су уписана имена 363 добровољца, данас су положени вијенци поводом обиљежавања Дана почетка пробоја Солунског Фронта 1918. године и Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Миливоје Јанковић, члан организационог одбора за обиљежавање ова два историјска датума на Сокоцу, рекао је новинарима да на ово спомен-обиљежје вијенце традиционално полажу делегације општинског Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године, СУБНОР-а и Борачке организације општине Соколац.

Он је истакао да се и окупљањем код Споменика солунском добровољцу на Сокоцу прославља Дан српског јединства, слободе и националне заставе – заједнички празник установљен на Свесрпском сабору.

Јанковић је навео да има много историјског материјала о пробоју Солунског фронта, између осталог и зборник радова „Рођени да би вјечно живјели“ којим је обухваћено око 1.800 добровољаца Сарајевско-романијске регије, међу којима и више од 1.000 добровољаца са платоа Романије и више од 400 са подручја општине Соколац.

Он је рекао да данас на подручју општине Соколац живи свега пет директних потомака солунских добровољаца.

Према његовим ријечима, на Споменику солунском добровољцу недостаје један број имена, јер, према најновијим подацима, са подручја ове општине је било више од 400 добровољаца, тако да остаје обавеза да се додатно упишу њихова имена.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе један од најзначајнијих датума у историји српског народа.

Он је нагласио да је ово дан када сви треба да пошаљу поруку да ће се максимално залагати за очување јединства српског народа, као и Србије у њеним границама и Републике Српске у оквиру Дејтонског мировног споразума.

„Данас треба сви да истакнемо српске заставе и да заборавимо на подјеле. И не само данас, него и у будућности да се окупимо око наше заставе, Српске православне цркве и наших држава Србије и Републике Српске, да се боримо за напредак и стабилност на тим територијама“, поручио је Бјелица.

Споменик српском добровољцу постављен је на Сокоцу крајем 2008. године по узору на обиљежје српском ратнику које се налази испред Цркве Ружица на Калемегдану у Београду.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик честитао “злато“ младој тенисерки Теи Ковачевић из Градишке
Сљедећи текстЋосић: Закон о Палама као пријестоници био би од великог значаја за град