Насловна Најновије На Универзитету у Источном Сарајеву активно студира око 20 студената са инвалидитетом

На Универзитету у Источном Сарајеву активно студира око 20 студената са инвалидитетом

76
0

На Универзитету у Источном Сарајеву, активно студира око 20 студената са инвалидитетом, а стратешко опредјељење је да се и даље обезбиједи једнак приступ високом образовању свим дијеловима друштва, изјавила је проректор за науку, истраживање и развој Јелена Крунић.

Крунићева је у паузи дводневног састанка, у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву, пројектног тима „Хокинг“ пројекта, истакла да имају врло активан Центар за помоћ студентима са инвалидитетом и да су факултети и академије прилагођени за студенте са одређеним потешкоћама.

Она је навела да је Универзитет у Источном Сарајеву, осим образовања, усмјерен на јачање научноистраживачког и умјетничког рада, очување традиције и културе, али и интернационализацију.

Крунићева је рекла да је једна од активности коју спроводе у оквиру интернационализације и учешће у међународним пројектима и да сматра да су до сада препознати као лидери у тим активностима, јер су били партнери у великом броју пројеката и изразила наду да ће тако бити и убудуће.

„Ми смо данас и сутра домаћини међународног пројекта `Хокинг` који се финансира из програма ЕУ, а који је инспирисан радом и активношћу доктора Стивена Хокинга и усмјерен је ка томе да обезбиједимо једнак приступ високом образовању свим дијеловима друштва, укључујући и ту посебну групу, односно особе са инвалидитетом“, рекла је Крунићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је додала да, према подацима, у земљама Балкана, само 30 одсто особа са инвалидитетом завршава средњошколско образовање, а тај проценат је још мањи што се тиче универзитета и да само око три одсто студената са инвалидитетом добија универзитетску диплому.

„Циљ овог пројекта је да промијенимо ту причу и да омогућимо лакшу транзицију средњошколаца ка високом образовању. Кроз овај пројекат и различите активности које подразумијевају едукације како наставног и ненаставног особља на универзитету, сарађујемо са школама, вршимо обуке, имамо контакте са особама са инвалидитетом и њиховим родитељима, како бисмо повећали упис тих студената на високошколске установе, укључујући и Универзитет у Источном Сарајеву“, додала је Крунићева.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула, рекао је да од 2018. године у оквиру факултета ради Центар за студенте са инвалидитетом.

„То је наш факултетски центар, али уједно и центар нашег Универзитета. Ми пружамо подршку нашим студентима, али смо отворени и за све друге студенте нашег Универзитета, као и за стране студенте који долазе са партнерских универзитета са којима имамо остварену међународну сарадњу“, навео је Бартула.

Он је додао да Филозофски факултет у оквиру својих научноистраживачких и наставних дјелатности жели да охрабри потенцијалне будуће студенте који желе да сагледају рад овог центра, да им омогући приступ базама и опреми, али и да охрабри особе са инвалидитетом да дођу и да упишу било који студијски програм.

„Овај центар је ту да им пружи сваку подршку. Драго ми је што ћемо сутра имати прилику да угостимо све ове сјајне људе који раде врло значајан научни и хуман посао на Филозофском факултету и бићемо им домаћини и показати капацитете и опрему којом располажемо. Тако ћемо још једном, у ствари, потврдити мисију и овог Универзитета и нашег факултета да се јако бринемо за све категорије наших студената и желимо да будемо на располагању као подршка свима“, поручио је Бартула.

Професор на Универзитету Црне Горе Веселин Мићановић, који је и координатор „Хокинг“ пројекта, рекао је да је ово један у низу пројеката који се тиче развоја инклузивног друштва, инклузивног универзитета и од њега се очекује много тога у погледу реализације задатака приближавања универзитета особама са инвалидитетом.

„У том циљу наш главни, кључни задатак је прилагођавање платформи, односно сајта универзитета особама са инвалидитетом и омогућавање и препознавање особа које су спремне за наставак даљег школовања након завршеног средњошколског циклуса“, навео је Мићановић.

Он је додао да очекују да фокус буде на начинима, контактима и видовима могуће сарадње са средњим школама и проналажењу најбољег пута да би особе са инвалидитетом могле укључити у даљи процес образовања.

„Хокинг“ је велики конзорцијум од 15 институција и обухвата седам високошколских установа са Балкана, из БиХ, Црне Горе и Албаније, затим високошколских установа из ЕУ и земаља придружених програму Словеније, Турске, Португалије, Србије и Кипра, као и три невладине организације из земаља Балкана.

Предвођен Универзитетом Црне Горе, циљ овог трогодишњег пројекта /2023-2026/ јесте да се бави изузетно видљивим неједнакостима са којима се суочавају лица са инвалидитетом, посебно у смислу образовних и радних могућности у региону.

Основни фокус „Хокинг“ пројекта је промоција дигиталне трансформације у високом образовању кроз призму социјалне правде, наглашавајући једнакост, правичност и приступачност за студенте са инвалидитетом.

Пројекат се фокусира на успостављање снажних веза између универзитета и заједница путем ангажмана са неакадемским партнерима, као што су школе и општине.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтевандић: Ко не ради у странци, не заслужује ни да има функцију
Сљедећи текстНајвећа штета у насељу Мишин Хан, на терену и комисија за процјену штете