Насловна Вијести Источно Сарајево На Јахорини граде комуну за “дјецу сунца”

На Јахорини граде комуну за “дјецу сунца”

223
0

Рехабилитациони центар за особе са Дауновим синдромом биће формиран у оквиру Олимпијског центра “Јахорина”, а служиће за опоравак “дјеце сунца” и њихових родитеља.

Казао је то за “Глас Српске” директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић и додао да је поводом оснивања тог центра на Јахорини организовано и донаторско вече за прикупљање средстава.

“Потписали смо споразуме са сродним организацијама из Чешке, Москве, Хрватске, Аустрије те Црне Горе, а могућности које ће се створити отварањем оваквог центра су огромне”, казао је Јелић.

Додао је да ће центар бити међународног карактера и да ће окупљати дјецу са Дауновим синдромом из ових земаља.

“ада смо у фази тражења и прилагођавања објекта који би био погодан за особе са Дауновим синдромом”, рекао је Јелић.

Према његовим ријечима, покретање рехабилитационог центра показује да је у Републици Српској повећан квалитет живота ових особа. 

“Уговором са Медицинским факултетом у Фочи постали смо наставна база за студенте дефектологије и то је веома значајно, јер ћемо добити кадар који ће радити са “дјецом сунца”, каже Јелић.

Додао је да је у овом пројекту значајна и едукација родитеља.

“Вишедневни боравци у овој комуни прошириће знање родитеља дјеце са Дауновим синдромом, јер многи од њих из страха не дозвољавају дјеци да иду на радно оспособљавање. Разумијем родитеље који имају страх, али у овој комуни они ће успјети да превазиђу стигму, те на тај начин олакшаће живот својој дјеци”, истиче Јелић.

Осим овога, у “Даун синдром центру” имају још много планова.

“Ускоро нас очекује промоција прве збирке пјесама чији су аутори особе са Дауновим синдромом. Збирку је писало 30 лица са Дауновим синдромом из Српске, ФБиХ, Србије, Црне Горе, Аустрије, Норвешке и Русије”, каже Јелић.

Према његовим ријечима, аутори су користили посебну технику.

“То је асистивна техника, гдје аутори сликовно пишу и изражавају емоције. Оно што је веома важно нагласити је да особе са Дауновим синдромом од самог рођења накупљају те емоције и да сад имају јединствену прилику да их покажу кроз ово писање”, рекао је Јелић.

Зоран Јелић је казао да ће представници “Даун синдром центра” Бањалука ускоро путовати и у Канаду.

“Тамо ћемо потписати споразум са организацијом која окупља лица са Дауновим синдромом”, рекао је Јелић.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстШест ухапшених у случају силовања дјевојчице у Приштини
Сљедећи текстНаграда „Златна сова“ за роман „Слике од стакла“ (Видео)