Насловна Вијести БиХ Недопустиво оснивање Завода за судску медицину на нивоу БиХ

Недопустиво оснивање Завода за судску медицину на нивоу БиХ

194
0

Недопустиво је да се на нивоу БиХ оснује „завод за судску медицину“, јер неће допринијети тражењу несталих Срба, страдалих у протеклом рату, изјавила је Срни предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић.

Коментаришући изјаву предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Мује Хаџиомеровића да је дошло вријеме када би требало основати „завод судске медицине на нивоу БиХ“, Рајилићева је истакла да све што иде на ниво БиХ доноси штету Српској и неће допринијети тражењу несталих Срба.

Он је напоменула да Српска има Завод за судску медицину, те да не вјерује у такав завод на нивоу БиХ.

„Рјешење је да све институције које се баве тражењем несталих и идентификацијом буду на нивоу ентитета и да размјењују информације јер би све било много ефикасније и боље. А да се угаси оно што је на нивоу БиХ“, оцијенила је Рајилићева.

Према њеним ријечима, Институт за нестала лица БиХ нанио је толико зла и штете када је у питању тражење несталих Срба.

„Људи 30 година након рата траже своје и углавном су се ексхумирале бошњачке жртве, док је био занемарив број Срба. Тражи се још више од 1.600 Срба, што је страшно након толико времена. Ми смо за то да се на нивоу Српске оснује институт за тражење несталих или слична организација која би тај посао довршила“, рекла је Рајилићева.

Она је негативно оцијенила изјаву Хаџиомеровића и да Институт за нестала лица БиХ све вријеме ради, да се без дискриминације траже и проналазе Бошњаци, Срби и Хрвати.

„Све информације које добијемо на терену, ми процесуирамо, преиспитујемо, излазимо на терен. Посљедњих дана обилазимо мртвачнице у БиХ, између осталог били смо и у Бањалуци. Оно што је за мене било изненађење, информације које сам добио колико је идентификованих лица, а не обављају се сахране да би се тај број и даље водио у евиденцијама“, рекао је Хаџиомеровић.

У наредном периоду, каже, настојаће да „чисте“ мртвачнице, те додаје да има 3.000 НН лица и велики број лица са некомплетним остацима гдје траже сагласност породица да то обаве. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛокалне заједнице надлежне за повећање плата радника
Сљедећи текстИстекао рок за подношење кандидатских листа за опште изборе у БиХ