Насловна Најновије Недопустиво присвајање српских добара у ФБиХ

Недопустиво присвајање српских добара у ФБиХ

182
0

Недопустиво је и непримјерено присвајање културних и сваких других добара српског народа и Српске православне цркве /СПЦ/ у Федерацији БиХ /ФБиХ/, саопштено је из Митрополије дабробосанске, гдје је одржано је информативно и стручно савјетовање у вези са статусом Чајничког јеванђеља.

Стручно и информативно савјетовање сазвао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поводом непримјереног и национал-шовинистичког односа бошњачког и хрватског члана Комисије за очување националних споменика БиХ, те тенденциозног и националистичког насртања одређених бошњачких кругова на идентитет Чајничког јеванђеља, саопштено је на сајту Митрополије.

Црквена општина Чајниче, захваљујући чињеници да је насљедница некадашњег манастира у Чајничу, у свом властништву посједује значајна културна добра од којих су напознатија чудотворна икона „Чајничка Красница“, те рукописно Чајничко јеванђеље.

Како саме цркве, тако и велики број покретне имовине проглашен је културним добром БиХ. Учињено је то 2007. године сагласношћу, како власника добара чајничке Црквене општине, тако и давањем сагласности Митрополије дабробосанске.

„Након информисања о самом `Чајничком јеванђељу`, те цјелокупне ситуације која је створена од 2013. године о овом питању, донесени су одређени закључци које митрополит Хризостом треба да стави у законске оквире“, наведено је у саопштењу.

Први закључак овог савјетовања јесте да се формира митрополијски одбор за праћење насртаја и покушаја отимања, те сличних појава о питању идентитета културних добара у Митрополији дабробосанској српско-православне провенијенције, њиховог историјског, културног, сакралног и националног идентитета.

Закључено је и да треба у потпуности подржати текст обраћања Црквене општине Чајниче Комисији БиХ о питању нелегалног и противзаконитог мијењања Одлуке ове комисије из 2007. године у вези са питањем културног добра чајничке Црквене општине.

Трећи закључак односи се на организацију научног скупа у току наредне године у Сарајеву о питању Чајничког јеванђеља, под покровитељством митрополита Хризостома.

Према четвртом закључку, потребно је извршити стручну реконструкцију ризнице Црквне општине Чајниче и припремити је за повратак Чајничког јеванђеља.

Приликом повратка Чајничког јеванђеља са репарације треба организовати презентацију у Чајничу.

У случају да Комисија БиХ не повуче своју одлуку из 2013. године по питању културног добра Црквене општине Чајниче, митрополија дабробосанска и чајничка Црквена општина повући ће своје сагласности из 2007. године о давању сагласности за проглашење културним добром ове црвене општине и покренуће поступак за излазак из споразума, закључено је на стручном савјетовању.

 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ уторак 29. новембра 10. редовна сједница Скупштине општине Вишеград
Сљедећи текстТакмичари ,,Славије“ наступиће на Међународном џиу-џицу турниру у Скопљу