Насловна Најновије Независни оператор система у БиХ: Враћено напајање електричном енергијом

Независни оператор система у БиХ: Враћено напајање електричном енергијом

176
0

Независни оператор система у БиХ саопштио је да је враћено напајање свих 400 киловолта трафостаница и већине 220 киловолта трафостаница.

– Врши се постепено убацивање производње у координацији са центрима управљања производње и постепено убацивање конзума у координацији са оперативним подручјима електропреноса и надлежним операторима дистрибутивног подручја. Очекује су убрзо нормализација стања – наведено је у саопштењу.

НОСБиХ је комплетирао енергизацију свих 400 kV и 220 kV трансформаторских станица те дао налоге и упуте центрима управљања производњом и оперативним подруцјима електропреноса БиХ за сукцесивно укљуцивање производних објеката и конзумних трансформаторских станица 110/h kV.

Финализира се нормализација стања и укљуцивање преосталих далековода који су у погону.

Из НОСБиХ-а напомињу да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља НОСБиХ-а, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.

Утврђују се околности испада дијела електроенергетског система БиХ

Утврђују се околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова, а према првим информацијама, до испада је дошло због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400кВ интерконективних водова, саопштено је Срни из Независног оператора система у БиХ, који управља системом преноса електричне енергије.

У саопштењу се наглашава да је то имало за директну посљедицу каскадно преношење поремећаја на електроенергетски систем БиХ.

„Слично се догодило и 20. јуна ове године, када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе. Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ“, наглашавају из Независног оператора система у БиХ.

С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом БиХ има највећи број интерконективних далековода, у саопштеу се појашњава да није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ.

Тренутно је цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то: БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска и дио Србије.

„У току су оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400кВ и 220кВ трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бањалуци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Какњу и Јабланици“, наводи се у саопштењу и додаје да нормализацију стања отежавају високи напони у 400кВ и 220кВ мрежи, који онемогућују укључење далековода.

У саопштењу се напомиње да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља Независног оператора система у БиХ, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПетровић: Стабилизује се снабдијевање струјом широм Српске
Сљедећи текстВрхунац топлотног таласа у Српској; Када нас очекује освјежење?