Насловна Магазин Култура „Неки нови Бродвеј“ најбољи документарни филм на фестивалу Фортеца

„Неки нови Бродвеј“ најбољи документарни филм на фестивалу Фортеца

202
0

Остварење „Неки нови Бродвеј „, режисера Дениса Бојића, снимљен у продукцији Радио- телевизије Републике Српске у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке, награђено је на 6. Фортеца међународном филмском фестивалу у Перасту, у Црној Гори, као најбољи документарни филм.

Жири у саставу дарматург Драган Копривица, фотограф Ирена Бајчета, продуцент Миљан Гогоћ и драматург Мило Вучинић  у образложењу су навели:

– У изузетно јакој конкуренцији, овај филм побјеђује из два разлога: Први је одлична структура и режија, а други је тема која је нашем, на жалост, „предцивилизацијском“ балканском амбијенту и те како блиска и значајна за „отварање“. Теме инклузије лица са Дауновим синдромом у друштво, табуа везаних за њихов породични живот и тешкоће њихових најближих и старатеља, на овај начин упричане у документарну структуру су ангажоване, директне, оплемењујуће, изузетно катарзичне и едукативне.

Осим филмова из региона на фестивалу су приказана најновија остварења из Шведске, Норвешке, Финске, Данске, Индије, Тајвана, Кине, Грчке…

У такмичарској селекцији приказано је десет дугометражних играних филмова и двадесет документарних и кратких филмова.

Шесто издање Фортеце подржале су амбасаде нордијских земаља Шведске, Данске, Норвешке и Финске у нрној Гори, заједно са филмским центрима из тих земаља, као и Филмски центар и Кинотека Црне Горе.

ИЗВОР: РТРС

Претходни текстОтказани прегледи др Дејана Кафке
Сљедећи текстАћимовић: Повећан број заражених и оних са тешком клиничком сликом