Насловна Вијести Источно Сарајево Неопходна регистрација ппољопривредника за учешће у пројекту „Прогресус“

Неопходна регистрација ппољопривредника за учешће у пројекту „Прогресус“

208
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је неопходно да се пољопривредници са овог подручја заинтересовани за учешће у пројекту подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске региструју да би могли да остваре повољности у набавци пољопривредне опреме, прикључака и алата.

Представници конзорцијума „Агробос“ из Мађарске, који се бави набавком и дистрибуцијом ове опреме, данас су у разговору са Бјелицом изнијели своју понуду производа за које пољопривредници са подручја Сокоца могу аплицирати.

Бјелица је након састанка рекао новинарима да пољопривредни произвођачи који се не региструју неће моћи ни аплицирати за овај програм.

Он је напоменуо да је регистрација бесплатна и да заинтересовани пољопривредници могу да се пријаве на јавни позив попуњавањем електронске апликације на званичној интернет страници Фондације „Прогресус“.

Конкурс за пријаву пољопривредника за учешће у овом програму отворен је 1. септембра и зантересовани могу да се пријаве до 15. октобра.

Бјелица каже да представници општине Соколац на данашњем састанку нису добили конкретну цијену производа.

„Могу да гарантујем да општина Соколац неће дозволити корпорацијама и компанијама да претјерују са цијенама и зато планирамо да ступимо у директан контакт са произвођачима пољопривредних машина, прикључака, алата и опреме у Мађарској“, нагласио је Бјелица.

Он је навео да су пољопривредници са Сокоца највеће интересовање исказали за куповину преса за балирање сијена, за мотокултиваторе и приколице.

Бјелица је изразио наду да ће наредних дана бити представљени производи за које су интересовање показали пчелари и повртари пластеничке производње.

Фондација за одрживи развој Републике Српске „Прогресус“ недавно је на Сокоцу представила програм подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској за набавку механизације, опреме и алата.

Пољопривредни произвођачи заинтересовани за помоћ Владе Мађарске пријаве подносе електронски на страници фондације „Прогресус“, а јавни позив отворен је до 14. октобра.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПрограм подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској (ВИДЕО)
Сљедећи текстПотписан споразум о сарадњи који предвиђа отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду