Насловна Најновије Неприхватљиво уплитање спољних играча у унутрашње послове БиХ

Неприхватљиво уплитање спољних играча у унутрашње послове БиХ

117
0

Амбасаде Руске Федерације у БиХ, саопштила је данас, да је уплитање спољних играча у унутрашње послове БиХ – неприхватљиво.

„Увјерени смо да је функционисање Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИK/ неосновано без учешћа Русије. Инсистирамо на хитном затварању Kанцеларије високог представника /ОХР/, јер више не постоји неопходност за његово присуство у БиХ“, наведено је у објави Амбасаде под називом „Фебруарске тезе“ поводом 10. фебруара – Дана дипломате.

У објави Амбасаде Русије, изражено је увјерење да је самовоља „високог представника“, који нема потребни мандат Савјета безбједности УН, главни фактор дестабилизације у земљи.

„Вјерујемо да је Дејтонски мировни споразум темељ БиХ, која се састоји од три равноправна конститутивна народа и два ентитета“, навели су из руске Амбасаде, уз напомену да БиХ виде као пријатељску земљу.

Амбасада Русије поново потврђује своју спремност за равноправан дијалог о свим питањима која представљају обострани интерес.

„Рачунамо на то да ће руководство БиХ и убудуће бити уздржано у вези са антируским санкцијама“, истакли су из ове амбасаде.

Kада је ријеч о специјалној војној операцији, коју је Русија покренула с циљем заштите становништва са руског говорног подручја Донбаса, из Амбасаде истичу да ће бити вођена док не буду испуњени постављени циљеви.

„Под тиме се подразумијева потпуно уништење извора пријетњи безбједности Руске Федерације и њених грађана“, навели су из руске Амбасаде у БиХ.

Из Амбасаде указују да односи између Русије и Запада, настављају да нагло деградирају, те да је фактички у току хибридни рат САД и Европе против Русије, који су Вашингтон и његови сателити припремали више година.

„У прилог томе иду признања Ангеле Меркел, Франсое Оланда, Бориса Џонсона о томе да је Споразум из Минска, био смишљен како би се купило вријеме за снабдијевање Kијева наоружањем. Kорак по корак Украјину су претварали у `анти Русију`, потхрањивали су на том подручју русофобске и неонацистичке тенденције“, указали су из Амбасаде Русије.

У објави је наведено да је, након што је прошле зиме Вашингтон фактички одбио да разговара о руском приједлогу, у вези са новим гаранцијама безбједности у Европи, постало очигледно да САД нису заинтересоване за нормализацију односа са Русијом, нити за равноправан дијалог са другим земљама.

Из руске Амбасаде су се навели да су ЕУ и лидери појединих водећих земаља чланица ЕУ, потпуно дискредитовали као „посредници“ при рјешавању било којих конфликата на континенту.

„Тоталан губитак независности овог блока и његова непосредна потчињеност Вашингтону чине спорном сврсисходност директне комуникације са њим“, навели су у објави Амбасаде Русије у БиХ.

У објави је наведено да је окончано доба доминације Запада са САД на челу, карактеристично по једностраном наметању осталом свијету правила, уз кршење права и слобода појединих особа, организација, земаља, читавих региона.

„Тренутно је у току формирање новог свјетског поретка. Овај процес ће потрајати неодређени временски период. Сада се налазимо у његовој најболнијој фази, односно фази слома старог и борбе за нови систем“, напомињу из Амбасаде Русије.

Kада је ријеч о слободи медија, у објави „Фебруарске тезе“ истакнуто је да интензивна антируска информациона кампања, коју је покренуо Запад усљед објављивања специјалне војне операције, заједно са неприкривеним „регрутовањем“ медија од Вашингтона – сасвим јасно показала апсолутну деградацију слободног новинарства.

„Позивамо свјетске и регионалне медијске раднике, да се врате главним начелима њихове професије, а то су независност и непристрасност. Захвални смо редакцијама новинских издања у БиХ и посебно у Републици Српској, за уравнотежен став и отворен медијски простор за све тачке гледишта, укључујући и ону руску“, наведено је у објави.

Kада је ријеч о енергетској безбједности, из Амбасаде подсјећају да је узрок енергетске кризе у Европи – погрешна политика западних земаља у области енергетике током привредног обнављања у периоду након вируса корона, као и покушају Вашингтона и Брисела, да „казне“ Русију путем санкција и директне саботаже као што је био случај са пројектима „Сјеверног тока“.

„Било које приписивање кривице Русији, у вези са дефицитом енергената у Европи, дио је антируске пропаганде, којом Запад тежи да прекрије властите грешке. Сигурни смо да сарадња у области енергетике, не смије бити политизована“, наведено је у објави.

По питању климатских промјена, из Амбасаде Русије наводе да је Запад осујетио напоре цијеле међународне заједнице у прелазу на „зелену“ технологију, те да су због антируске санкције земље које немају властите изворе енергије, немају другог избора осим да се врате на енергенте штетне по екологију.

„На тај начин дијалог о климатским промјенама је доживио колосалан ударац. За повратак том дијалогу ће требати много времена“, закључено је у објави „Фебруарске тезе“ Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

ИЗВОРсрна, фото АА
Претходни текстВишковић посјетио Медицински факултет у Фочи
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Договорени планови сарадње са предшколским установама