Насловна Најновије Нешић: Да постоје кампови, америчке обавјештајне службе би раније имале информације

Нешић: Да постоје кампови, америчке обавјештајне службе би раније имале информације

135
0

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, изразио је увјерење да би, да постоје било какви кампови у БиХ, па и у Републици Српској, такве информације много раније имале полицијске и обавјештајне агенције Сједињених Држава, као најмоћније силе, а не би се о томе читало по молдавским медијима.

„Не бисмо о томе слушали и читали по молдавским медијима, него бисмо то добили од Стејт департмента, као што смо у ранијем периоду добијали податке о радикалним групама у БиХ и опасностима од тероризма“, навео је Нешић у писаној изјави.

Поводом саопштења Амбасаде САД у БиХ, да су забрињавајући извјештаји из Молдавије о постојању кампова у Српској, у којима Руси обучавају младе за изазивање нереда, Нешић је поновио да безбједносне агенције у БиХ не располажу подацима да било гдје у БиХ, па ни у Републици Српској, постоје кампови у којима су наводно обучавана лица из Молдавије.

„Камп није игла да се може сакрити. Да тако нешто заиста постоји, ваљда би нас Молдавија обавијестила, затражила информације, упозорила или упутила протестну ноту. Никада ни слова од њих нисмо званично добили“, нагласио је Нешић.

Nešić negira navode moldavske policije o kampovima za obuku u BiH - Detektor

Када такав проблем постоји било гдје у цивилизованом свијету, каже Нешић, он се рјешава међудржавном полицијском сарадњом, а не фабрикованим медијским насловима, који служе искључиво за унутрашње политичке обрачуне у Молдавији.

Нешић је истакао да је БиХ земља у којој су присутне међународне снаге, укључујући Еуфор и НАТО, које су ту да заједно са домаћим снагама гарантују безбједност и стабилност.

„Зар не би они, као један од првих и најважнијих актера у безбједносном систему БиХ, прије свих видјели и алармирали јавност да се тако нешто дешава?“, упитао је Нешић.

Nešić negira navode moldavske policije o kampovima za obuku u BiH

Он је поновио позив свим полицијским и обавјештајним структурама из Молдавије, али и цијелог свијета, да доставе БиХ доказе о томе што се тврди.

„Република Српска је увијек поштовала суверенитет других држава и никада се нисмо уплитали у њихове унутрашње односе. Јако је некоректно да сада други нас увлаче у своје унутрашње политичке обрачуне јер ова земља је претрпјела много тешких ствари и има довољно својих проблема да нам не требају туђи“, истакао је Нешић.

Nešić negira navode moldavske policije o kampovima za obuku u BiH

Он је додао да је посебно важно напоменути да се БиХ намјерно ставља у овај контекст, јер је једна од ријетких земаља у региону која није увела санкције Руској Федерацији.

„Због тога је одређеним центрима погодна за пласирање оваквих конструкција“, навео је Нешић.

Он је истакао да је за њега забрињавајуће што се молдавске службе служе тако нечасним подметањима.

„И то треба да брине све. Каква је то земља која треба да уђе у ЕУ, која је као испред нас, а у којој се дешавају такве играрије?“, упитао је Нешић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстМинистарство образовања изразило најдубље саучешће породици трагично преминуле студенткиње
Сљедећи текстФЗО Српске: Захваљујући спроведеним набавкама током пандемије сачувани бројни животи