Насловна Најновије Нешић: Захвалност Мађарској за гласање против резолуције о Сребреници

Нешић: Захвалност Мађарској за гласање против резолуције о Сребреници

34
0
Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић захвалио је Мађарској за гласање против резолуције о Сребреници у УН, наводећи да је то био чин који је показао дубоко разумијевање за осјетљивост питања која се односе на догађаје из прошлости БиХ.
 

Нешић је на данашњем састанку са министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером у Будимпешти истакао да је Мађарска препознала важност суздржавања од даљих подјела у региону и потребу за промовисањем помирења.

Према његовим ријечима Мађарска је тиме показала да цијени стабилност и интегритет БиХ, што ће ојачати билатералне односе Републике Српске и Мађарске.

– Још једном, хвала вам за подршку која је од неизмјерног значаја за нашу земљу, али и за све Србе на Балкану. Јако је важно да земља са којом дијелимо толико историје разумије и промовише престанак стигматизације Срба као народа који је себе уградио у темеље модерне Европе. Што прије се са тим престане, прије ћемо се окренути темама које живот значе – рекао је Нешић.

Нешић и Пинтер разговарали су и о унапређењу сарадње у области безбједности, те заједничке борбе на спречавању илегалних миграција, тероризма и подршке на европском путу БиХ.

Нешић је овом приликом навео да његова посјета има посебан значај, те представља важан корак у јачању пријатељских односа двије земље, као и да шаље позитиван сигнал свим грађанима БиХ да Мађарска, која у овом тренутку предсједава Европском унијом, не губи из фокуса БиХ, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Осим тога, он је истакао опредјељење Министарства да што прије потпише споразум са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, те изразио увјерење да ће се кроз мађарско предсједавање ЕУ убрзати тај процес.

Током састанка наглашено је и да Мађарска има велико искуство у управљању миграционим токовима и заштити граница, те да би то искуство и стручна помоћ били од велике важности за БиХ, а оцијењено је и да је размјена информација, заједничке истраге и обука за полицијске службенике од кључног значаја за успјешну борбу против организованог криминала који представља озбиљну пријетњу за стабилност и безбједност двије земље.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПромовисани дипломци Музичке академије Универзитета Источно Сарајево
Сљедећи текстУсвојена инструкција о праву предлагања политичких субјеката за додјелу позиција бирачких одбора