Насловна Најновије Нико не прихвата незаконита наметања ОХР-а

Нико не прихвата незаконита наметања ОХР-а

184
0

Неспорно је да ниједна етничка група, нити политичка странка у БиХ принципијелно не прихвата незаконито полагање права ОХР-а да своју вољу намеће као закон, па је коначно вријеме да и међународна заједница одустане од ове преваре, истиче се у додатку 28. Извјештаја Владе Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.

Правно гледано, ОХР нема овлашћења ни по основу Дејтонског споразума нити по основу било ког другог извора права да доноси законе у супротности са демократским уставним процедурама БиХ, напомиње се у документу.

У Извјештају се указује да су бошњачке политичке странке, међутим, увијек давале велику подршку ОХР-овим присвојеним диктаторским овлашћењима зато што ОХР увијек поступа у складу са политичком агендом тих странака.

Бијесна и пркосна реакција бошњачких политичких странака на приједлог њемачког дипломате Кристијана Шмита наглашава чињеницу да је њихова подршка ОХР-овим диктаторским овлашћењима све вријеме непринципијелна, истиче се у Извјештају.

У Извјештају је оцијењено да одбацивање свих настојања да се дође до изборне реформе представља намјерно обесправљење Хрвата и одбацивање СДА самих принципа који су у основи Дејтонског споразума.

Разјарена и неукротива реакција бошњачких политичких странака у БиХ на вијест
да Шмит планира да донесе одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ на начин који има за циљ да заштити хрватска политичка права загарантована Дејтонским споразумом разоткрива недостатак легитимитета присвојених диктаторских овлашћења ОХР-а и непринципијелно лицемјерје бошњачких политичких странака и њихових међународних помагача, пише у додатку на Извјештај.

Непопустљивост СДА испољена у вези са спровођењем одлуке у предмету „Љубић“ је, како се истиче у документу, изазвала дуготрајну политичку кризу у Федерацији БиХ /ФБиХ/. У тексту се додаје да је сам врх Хрватске снажно подржао напоре Хрвата у БиХ да осигурају равноправност на коју имају право према Дејтонском споразуму.

– Да би БиХ успјела, бошњачки политички врх мора коначно престати да одбацује дејтонски компромис, јер упорно неприхватање Дејтона изазива политичке кризе у БиХ једну за другом – пише у додатку Извјештаја.

Подсјећа се да је СДА јасно ставила до знања да има за циљ постизање ратних циљева Армије Републике БиХ /бошњачке војске/, као да Дејтонски споразум никада није потписан.

У Извјештају се наводи да СДА преузима контролу и над свим кључним полугама власти на нивоу БиХ како би једнострано управљала БиХ супротно одредбама Устава о подјели власти. Овакви кораци, како је оцијењено у доукменту, дестабилизују БиХ пошто се групе којима су заштита и аутономија загарантоване Дејтоном.

– Између осталог, СДА остварује доминацију у бројнијем ентитету БиХ, ФБиХ начином избора чланова Дома народа ФБиХ. Овај начин омогућава да подручја у којима су Бошњаци бројнији изаберу већину `српских` чланова и најмање једну трећину `хрватских` чланова – пише у Извјештају.

Извјештај Савјету безбједности УН односи се на период мај-октобар и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, с циљем разјашњавања становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

Извјештај је доступан на интернет страници Владе Републике Српске.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВук Караџић – Реформатор српског језика и правописа
Сљедећи текстДучићева награда уручена пјесникињи Злати Коцић