Насловна Вијести Источно Сарајево Није усвојен нацрт ребаланса буџета града Источно Сарајево

Није усвојен нацрт ребаланса буџета града Источно Сарајево

257
0

Одборници скупштине града Источно Сарајево нису данас усвојили ребаланс буџета у износу од 15.325.165 KМ који је повећан у односу на Нацрт ребаланса за 290.000 KМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, новинарима је рекао да му је жао, што опозиција на 12. редовној сједници у градској скупштини није наставила тренд подршке, иако су неки од њихових амандмана на приједлог буџета усвојени.

„Мислим да тиме показујемо демократски капацитет, неко искрен однос према граду, а неко политикантски, и тако вјероватно и треба у односу позиције и опозиције. На најбољи начин трудили смо се да реализујемо овај буџет који ће, када нам сљедеће седмице дође 800.000 KМ за спомен-комплекс, бити највећи откако постоји град“, истакао је Ћосић и додао да градска управа располаже са више средстава него претходне године.

Он је најавио и да ће градска радио-телевизија Источно Сарајево ове године добити 350.000 KМ из буџета града, али и да Градска управа, због промоције, мора сарађивати и са другим медијима у Републици Српској, што је била једна од тачака о којој се представници позиције и опозиције нису сложили.

„У складу са тим ми смо подржали са 7.000 до 10.000 KМ један медиј у односу на раније периоде када су неки подржавани износима већим од 100.000 KМ годишње, али то је политика једног и другог руководства“, истакао је Ћосић.

Против усвајања ребаланса буџета били су одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, а одборник СДС-а у Скупштини града Предраг Шаровић истакао је да је разлог гласања против ребаланса буџета тај што њихови предложени амандмани нису усвојени у потпуности.

„Ми смо на претходној сједници подржали Приједлог ребаланса, за ову сједницу смо спремили амандмане који нису испоштовани у потпуности и нисмо могли подржати овакав буџет“, навео је Шаровић.

Он је додао да је опозиција највеће примједбе имала на износ средстава планираних за непрофитне организације, иако је таквих организација само неколико на подручју града Источно Сарајево, као и на прекомјерно запошљавање.

Представници ДНС-а у градској скупштини били су против усвајања ребаланса буџета, а њихов одборник Марко Kубатлија истакао је да су највећу замјерку имали на средства која би требала бити издвојена за спорт.

„Никада ниједан градоначелник није давао новац спортским удружењима из Бијељине или Бањалуке. Мислимо да је вријеме да се то заустави и то је разлог зашто ДНС није подржао овакав ребаланс буџета“, нагласио је Kубатлија и најавио формирање нове скупштинске већине на нивоу града Источно Сарајево.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су информацију о функционисању јавних комуналних предузећа, одржавању чистоће и управљању отпадом на подручју града за 2021/22. годину, а предсједник скупштине Бранко Kороман рекао је да још од претходне године проблем представљају депоније у Kрупачким стијенама и на Палама.

„Битно је да те двије депоније доведемо у стање како би испуњавале све услове, а градоначелник је на сједници рекао да би се могло издвојити око 200.000 KМ за санацију ових депонија, како би оне до момента усаглашавања локације и обезбјеђења средстава за санитарну депонију која треба да се уради на регији задовољила потребе грађана Источног Сарајева“, навео је Kороман.

Он је додао да су одборници усвојили информацију о стању у области запошљавања и реализацији Програма запошљавања на подручју града за 2021/22. годину, да су тренутно на евиденцији рада 5.282 лица која активно траже запослење, као и да је Завод за запошљавање у овом периоду уложио 4.690.000 KМ за запошљавање 824 лица.

Одборници градске скупштине усвојили су одлуку и извјештај о извршењу буџета града Источно Сарајево за првих шест мјесеци 2022. године, Одлуку о измјени Одлуке о именовању Kомисије за избор и именовање Скупштине града, Одлуку о давању сагласности на Споразум о успостављању сарадње између Града Ниша и Града Источно Сарајево, као и Одлуку о именовању Kомисије за спровођење Јавног конкурса за избор и именовање директора Туристичке организације града Источно Сарајево.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман, рекао је да су одборници осудили филм „Сафари у Сарајеву“ и његовог аутора, словеначког режисера Мирана Зупанича, те најавио да ће Скупштина у наредном периоду ђеловати да се овај филм не би приказивао, али и да би био забрањен улазак Зупаничу у БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПатријарх Порфирије уручио Орбану највише одличје СПЦ
Сљедећи текстУ уторак сунчано и топлије