Насловна Вијести Источно Сарајево Нова школска година почиње 1.септембра

Нова школска година почиње 1.септембра

263
0

Настава у основним и средњим школама у Републици Српској у новој школској години 2022/23. почеће у четвртак, 1. септембра, речено је Срни из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Из Министарства су навели да је у прве разреде основних школа уписано око 9.100 ученика, што је за око 130 више у односу на број ученика из прошле школске године.

У прве разреде средњих школа уписано је око 9.000 ученика, од чега око 550 у 19 дефицитарних занимања, којима Влада обезбјеђује стипендију у првој години и плаћа трошкове превоза, истакли су из Министарства.

Kада је ријеч о уџбеницима, за нову школску годину урађено је по 15 нових уџбеника за основно и средње образовање, од чега је 12 нових уџбеника за стручне предмете у средњим школама.

„Ове године ће у основним школама бити четири уџбеника мање што је наставак активности у складу са настојањима Министарства и два завода да се смањи тежина ђачке торбе“, додали су из Министарства.

Министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић, изјавила је Срни, да је завршена дигитализација у основним школама, док ће дигитални сервиси од септембра бити доступни и у свим средњим школама, те да ће подручне школе бити опремљене потребном рачунарском опремом.

„Дигитализовани су садржаји за 19 уџбеника /прва тријада и географија и историја за све разреде/, а у новој школској години ученици ће имати на располагању и садржаје уџбеника за четврти разред основних школа и српски језик и језичку културу за шести разред“, додала је Тривићева.

Говорећи о протоколу о сарадњи који је потписан са републичким Друштвом психолога, она је истакла да ће од септембра посебна пажња бити посвећена препознавању даровите дјеце и раду са њима по посебним програмима.

Тривићева је нагласила да се у области средњег образовања наставља са развојем дуалног образовања и са обезбјеђивањем практичне наставе за ученике средњих стручних школа код послодаваца.

„У сарадњи са послодавцима и школама обезбијеђена је практична настава у 1.067 компанија за 3.600 ученика, што је довело до запошљавања 50 ученика код послодаваца код којих су обављали практичну наставу, што је велики искорак“, закључила је је Тривићева.

ИЗВОРсрна, фото ЗУОВ
Претходни текстОпрез због мокрих коловоза
Сљедећи текстВече аргентинског танга у Источном Новом Сарајеву