Насловна Најновије Новине у правилнику о одобравању боловања

Новине у правилнику о одобравању боловања

203
0

Боловање за његу дјетета млађег од 18 година због тешког оштећења здравља сада прописује породични љекар на приједлог терцијалног нивоа здравствене заштите и више није потребно рјешење Фонда здравственог осигурања, предвиђено је новим Правилником о поступку утврђивања привремене спријечености за рад.

Ријеч је о дјеци код којих је Универзитетски клинички центар Српске установио потребу његе због тешког оштећења здравственог стања усљед оштећења можданих структура, малигних болести и других тешких обољења, саопштено је из ФЗО.

Према Закону о обавезном здравственом осигурању Републике Српске, као и овом правилником, запослени родитељи дјеце са наведеним здравственим проблемима имају право на боловање у трајању од четири мјесеца у току текуће године на приједлог установе терцијарног нивоа здравствене заштите.

За разлику од раније када је било потребно да се за одобравање овог боловања преда документација у надлежну пословницу Фонда и гдје је осигураник на кућну адресу добијао рјешење Фонда о одобравању боловања, новим правилником је дефинисано да сада то боловање прописује породични љекар на приједлог терцијарног нивоа здравствене заштите.

Из ФЗО напомињу да се ово боловање може искористити по потреби током године, односно не мора у континуитету у трајању од четири мјесеца.

– Уколико родитељ жели у континуитету да искористи право на ово боловање, након 30 дана боловања, потребно је доставити документацију надлежној првостепеној комисији за оцјену привремене неспособности за рад преко 30 дана – додаје се у саопштењу.

Такође, новим законом је омогућено да родитељи дјеце са малигним обољењем имају право на нето плату у износу од 100 одсто за вријеме боловања за разлику од раније када је износила 70 одсто.

Поред овог права на боловање, запослени родитељи имају могућност боловања за његу дјетета или ужег члана породице у трајању до 15 дана по дјетету на годишњем нивоу ако је ријеч о дјетету млађем од 15 година, и седам дана ако је ријеч о дјетету старијем од 15 година.

Наводи се и да право на боловање родитељи имају и у случају болничког лијечења дјетета, све док дијете лежи у болници, независно да ли се ради о лијечењу у здравственим установама у Републици Српској или изван Српске.

Осим поменуте новине, новим законом, па самим тим и Правилником, прецизирано је и да је обавеза осигураника који се налазе на боловању да се сваких 15 дана јавља свом породичном доктору ради обављања контролних прегледа, изузев осигураника који се налазе на болничком лијечењу.

– Ова одредба у закону уграђена је на приједлог УКЦ-а Српске, а Правилником је дефинисано да, уколико се осигураник не јави на контролни преглед, односно не оправда свој изостанак, породични доктор може да оцијени да је осигураник способан за рад – додаје се у саопштењу.

Нови Правилник о поступку утврђивања привремене спријечености за рад усвојио је Управни одбор ФЗО Српске, будући да је у септембру прошле године ступио на снагу Закон о обавезном здравственом осигурању, те је обавеза Фонда да донесе и све нове подзаконске акте које произилазе из овог закона.

Остале одредбе правилника су остале исте као и у претходном правилнику, те послодавци и даље имају могућност ванредне оцјене боловања, као и могућност ванредне контроле боловања.

Што се тиче ванредне оцјене боловања, законом је прописано да је обавеза породичног доктора да информише послодаваца о исходу ванредне оцјене.

С циљем што бржег опоравка и спречавања погоршања здравственог стања осигураника и овим правилником је дефинисано да осигураник за вријеме трајања боловања не смије напустити мјесто сталног пребивалишта, осим када одлази породичном доктору или када је упућен на дијагностичке прегледе и лијечења која се налазе ван мјеста пребивалишта.

Исто тако, да би се спријечило да боловања трају дуже него што је неопходно, породични доктор не мора да чека 12 мјесеци како би осигураника упутио на оцјену радне способности комисије Фонда ПИО РС, него је тај период скраћен на шест мјесеци непрекидне неспособности за рад, изузев када је ријеч о трудничким боловањима.

Ради једноставнијег тумачења прописа у пракси, и у овом правилнику, као и у закону, јасно је дефинисано и да боловање може да се отвори тек након прегледа осигураника код љекара из одговарајуће здравствене установе која има уговор са Фондом и који се егзактно изјаснио да осигураник није способан за рад.

Нови правилника доступан је на интернет страници ФЗО Српске са свим пропратним обрасцима као и новим дознакама за боловања.

– Нове дознаке ће, како се наводи, поједноставити рад породичног доктора будући да прецизније дефинишу дијагнозе, те ће и послодавци знати децидно у којим случајевима се плата исплаћује у пуном износу за вријеме боловања радника – додаје се у саопштењу.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНикола Јокић наставља да пише историју НБА лиге
Сљедећи текстЕвропа добија новог шампиона – Олимпијакос или Реал Мадрид