Насловна Најновије Новитовић: Спасиоци од данас у пуном капацитету трагају за преживјелима

Новитовић: Спасиоци од данас у пуном капацитету трагају за преживјелима

109
0

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да ће припадници Специјализоване јединице за трагање и спасавање из рушевина од данас моћи самостално и у пуном капацитету да трагају за преживјелима у земљотресом разореном турском граду Kахраманмарашу.

Новитовић је рекао да је други дио тима Цивилне заштите Републике Српске са возилима и потребном логистиком, данас стигао у камп који је удаљен 10 километара од града.

„Тренутно се распоређују и постављају додатни шатори. У кампу се налази неколико хиљада спасилаца из цијелог свијета. Остварили смо контакт и са припадницима руског Министарства за ванредне ситуације“, навео је Новитовић.

Према његовим ријечима, доласком данашњег тима са возилима, знатно ће бити олакшан рад спасиоцима, с’ обзиром на то да су протеклих дана морали чекати на превоз за одлазак и повратак са терена.

Новитовић је рекао да је са њима данас стигао тим из Брчко дистрикта, који чека распоред, тако да их од данас у кампу има 28, док ће их са тимом који је из Бањалуке кренуо јуче бити укупно 32.

„Припремамо већ нови тим, који ће доћи да замијени ове људе. Смјена ће ићи на 13, 14 или 15 дана. Виђећемо како ћемо то урадити, да ли ћемо смјењивати по осам или по 12 људи, како нови тим не би био сам на терену. То ће много зависити и од транспорта“, појаснио је Новитовић.

Осим обавезе да се помогне турском народу, Новитовић је нагласио да Цивилна заштита Републике Српске има обавезу да помогне колегама из Турске агенције за заштиту и спасавање /Афад/, са којима годинама успјешно сарађују.

Он је додао да је након хладне ноћи освануо ведар и сунчан дан, па су услови за потрагу за преживјелима и све остале активности много бољи.

Новитовић је рекао да је ситуација у граду катастрофална.

„Град има око пола милиона становника, а цијела област 1.200.000. Град се састоји из више дијелова распоређених на брежуљцима, али су сви, и нови и стари дијелови, знатно оштећени“, навео је Новитовић.

ИЗВОРсрна, Фото: EPA-EFE/STR
Претходни текстЕрдоган: Споро реаговање власти, пљачке све учесталије
Сљедећи текстДодик: Наредне седмице први контингент помоћи грађанима Турске