Насловна Најновије Новић: За Србе и Српску 1. март не може и неће бити...

Новић: За Србе и Српску 1. март не може и неће бити празник

112
0

Предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је да 1. март за Републику Српску и српски народ не може и неће бити празник.

– Први март је за све Србе у БиХ један обичан дана. Сигуран сам да тај дан никада неће бити прихваћен као празник у цијелој БиХ јер око тог дана су велике подјеле и расправе око тога су вођене дуги низ година и договора није било – рекао је Новић.

Новић је подсјетио да је још као министар цивилних послова у Савјету министара нудио три-четири варијанте да се на нивоу БиХ донесе закон о празницима.

– Тада је нуђено неколико варијанти да се утврде празници који су неспорни за БиХ, а да за остале сачекамо неко друго вријеме уколико некада буде било жеље да се то питање ријеши. Република Српска и сви у њој са гнушањем гледају да је 1. март празник, а Федерација нека слави! – поручио је Новић за Срну.

Новић је оцијенио да је у БиХ друштво подијељено по готово сваком питању и да не постоји жеља за дијалогом него се само путем медија испоручују неприхватљиве поруке па је тешко очекивати да се о празницима постигне договор.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, док се овај датум у Републици Српској не слави.

У дане 29. фебруара и 1. марта 1992. године без српског народа и његовог учешћа на нелегалном и противуставном референдуму донесена је одлука о проглашењу независности и отцјепљења БиХ од тадашње СФРЈ.

Србима 1. март буди сјећања на убиство српског свата на сарајевској Башчаршији Николу Гардовића, а потом на крвави рат и стотине хиљада жртава.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишковић: Доношење првог Устава Републике Српске велики датум у историји српског народа
Сљедећи текстРогатица: Због новог снијега без струје више села