Насловна Вијести Нови температурни рекорди у западној Европи

Нови температурни рекорди у западној Европи

288
0

Метеоролошке службе у Француској, Шпанији и другим земљама западне Европе, предвиђају да ће температура ваздуха данас достићи рекордне вриједности за ово доба године, па је изражена забринутост због могућих шумских пожара.

У дијеловима Француске јуче је температура ваздуха премашила 40 степени Целзијуса.

Аналитичари наводе да ће данашња температура ваздуха бити „врхунац врелог таласа“, што је у складу са упозорењима научника да ће се сличне појаве због климатских промјена дешавати и раније него што је уобичајено.

Метеоролози за сутра предвиђају благи пад температуре ваздуха, уз олујно невријеме у дијеловима Француске и остатку Европе.

Међутим, француска Метеоролошка служба подсјећа да су јуче оборени температурни рекорди за јун у 11 области, а да би данас температура могла достићи и 42 степена Целзијуса.

У шпанском региону Сијера де ла Kулебра у шумским пожарима изгорјело је скоро 9.000 хектара земљишта, а око 200 људи евакуисано је из својих кућа.

Власти истичу да је више од 3.000 људи евакуисано из забавног парка „Пуј де Фу“ у централном дијелу Шпаније због оближњег шумског пожара.

Ватрогасци се боре против пожара у неколико региона, укључујући пошумљена подручја Kаталоније.

ИЗВОРсрна, фото Твитер
Претходни текстОтворен јадранско-подунавски куп у дисциплини фидер
Сљедећи текстЕмитовани снимци заробљених Американаца