Насловна Магазин Занимљивости Нови тренд у Русији: У борби са стресом запосленима помажу фоке (ВИДЕО)

Нови тренд у Русији: У борби са стресом запосленима помажу фоке (ВИДЕО)

64
0

Стрес и изгарање су неки од највећих проблема данашњице – они немилосрдно „мељу“ и млађе генерације, али и искусне професионалце. Борба са бурнаутом није лака, а многи због притиска одлазе у крајност и бирају не толико здраве начине опуштања. Срећом, Руси су за борбу са овим проблемом пронашли много бољи начин и сада, када их савлада осjећај да су „прегорjели“ на послу, одлазе у природу.

У Националном парку Кандалакша, недалеко од града Мурманска, организовано је нешто посебно: љековити комплекс за борбу са стресом и бурнаутом. Свако ко осјећа да губи тло под ногама због количине посла и превеликог притиска овамо може доћи и опустити се у јединственом природном окружењу и друштву животиња.

Рехабилитација почиње облачењем у специјалне водене скафандере који су отпорни на ниске температуре, након чега слиједи улазак у Бијело море, гдје се са једне стране спајају пучина и хоризонт, а са друге стране простиру снијег и лед. На овој авантури „прегорјелим“ запосленима редовно се придружују и становници мора, фоке, којима је то природно станиште.

Добар осјећај након оваквог вида опуштања је практично загарантован: боравак у потпуно непознатом окружењу, пливање у леденој води и невјероватан поглед на бескрајну водену површину и снијег са копнене стране засигурно скидају терет са душе, а ефекат релаксације повећава и игра са животињама. И то поприлично егзотичним, будући да мјеста за дружење са њима у градовима.

Осим тога, боравак хладној води позитивно утиче на опште здравље – побољшава циркулацију крви, а уједно и рад срчаног мишића, подстиче ангажовање дијелова мускулатуре који због седентарног начина живота дјелимично атрофирају и покреће рад имуног система, који је одговоран за заштиту организма од штетних фактора из спољашње средине.

ИЗВОРртрс
Претходни текстФотографија Невесињца у ужем избору за календар Свјетске метеоролошке организације
Сљедећи текстЂоковић против Меншика за полуфинале Шангаја