Насловна Вијести Источно Сарајево Нови туристички садржај на врелу Паљанске Миљацке

Нови туристички садржај на врелу Паљанске Миљацке

236
0

У непосредној близини врела Паљанске Миљацке, на надморској висини од 1.010 метара, данас је завршена прва фаза уређења излетишта, гдје је постављен рам за сликање и дрвени шадрван.

Ова локација недалеко од центра Пала нуди прелијеп пејзаж, чист ваздух, а све то је привлачно за одмор и сигурно ће допринијети да се људи врате природи и поштују је, истакли су учесници у пројекту уређења излетишта.

Пројекат је завршен захваљујући Туристичкој организацији града Источно Сарајево и Туристичкој организацији Републике Српске, уз подршку Спелеолошко-еколошког друштва „Орловача“ са Пала.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Источно Сарајево Игор Иконић, рекао је новинарима, да је у питању омиљено излетиште Паљана, које уз шуму, зеленило и воду пружа идеалне услове за угодан боравак.

„Процијенили смо да је на изворишту Паљанске Миљацке потребан фото-рам као и шадрван који је недостајао свим посјетиоцима за одмор и уживање у прелијепој природи“, истакао је Иконић.

Он је додао да је данашњи пројекат само један у низу од активности које планирају да раде на овој локацији заједно са Туристичким организацијама Републике Српске, општине Пале и Спелеолошко-еколошким друштвом „Орловача“, те најавио додатно уређење излетишта и означавање шетачких стаза до средњовијековног утврђења Градине.

Према његовим ријечима, сви ови пројекти ће допринијети значајној промоцији Пала и града Источно Сарајево.

Предсједник Спелеолошко-еколошког друштва „Орловача“ Младен Самарџић, рекао је да неколико година активно раде на заштити природних добара на подручју Пала и активно учествују у пројектима Туристичке организације града Источно Сарајево.

Самарџић је навео да је данашњи пројект један од бољих због саме заштите корита Миљацке, јер је она један од највећих изворишта седре у БиХ, па би у будућности требало радити на њеној заштити.

„Ако се дозволи да се хода по седри и оставља смеће, брзо ће се остати без природне љепоте“, рекао је Самарџић.

Директор Туристичке организације општине Пале Драган Јакић, истакао је да иницијатива пројекта туристичких организација града Источно Сарајево и Републике Српске за постављање фото-рама и шадрвана, има велики значај за локалну заједницу, сматрајући да ће многи посјетиоци направити лијепе кадрове на изворишту, једном од највећих атракција у посљедње вријеме.

Јакић је навео да је у претходном периоду локација извориште Паљанске Миљацке била запостављена, али сада га налазе и туристи и локално становништво, па ће се у наредном периоду предано радити на валоризацији овог значајног ресурса у општини Пале који ће се повезати са Градином.

Kада је ријеч о посјети туриста општини Пале, Јакић је истакао да је она на врхунском нивоу, посебно на Јахорини, а томе сигурно доприносе и туристички ваучери.

Јакић је подсјетио да се 10 објеката на подручју Пала пријавило на туристичке ваучере и да је у разговору са хотелијерима, добио информацију да влада добра посјећеност, да имају велики број дневних туриста који су долазили у обилазак, па су ове године први пут виђели групе у обиласку културно-историјскиг наслеђа општине.

„То је добар знак. Са најављеном изградњом гондоле Пале-Јахорина сигурно ћемо имати све већи број туриста што и јесте циљ и визија општине Пале, како би се позиционирали и били омиљено мјесто туриста који долазе и обилазе овај крај“, поручио је Јакић.

Претходни текстБесплатне ски-карте за ауторе најљепших скијашких фотографија
Сљедећи текстОдржан први састанак Форума за грађанске иницијативе града Источно Сарајево