Насловна Вијести „Новости“: До избора стиже други контингент њемачких војника

„Новости“: До избора стиже други контингент њемачких војника

229
0

Други контингент њемачких војника, који ће бити стациониран у оквиру мировне мисије ЕУ „Алтеа“, стиже у БиХ до почетка избора заказаних за 2. октобар, објавиле су „Вечерње новости“.

Декан бањалучког Факултета за безбједност Слободан Жупљанин рекао је за овај лист да ће њемачки војници у БиХ дјеловати у два правца, од којих ће први бити обавјештајни, док ће се други односити на рад Кристијана Шмита којег Република Српска не признаје за високог представника.

„Ово су војници обучени и за прикупљање информација које ће слати у Њемачку на даљу обраду. Многи од њемачких војника који су стигли заправо су обавјештајци. Њемачка дефинитивно жели да има јак обавјештајни сектор у БиХ“, навео је Жупљанин.

Он је напоменуо да је Шмит недавно имао велике проблеме са Бошњацима када је најавио интервенције на Изборном закону БиХ, али је круцијалне измјене на крају ставио на чекање због огромног притиска бошњачке политике.

„Њемачки војници сада су дошли у БиХ и како би заштитили Шмита када поново дође до побуне Бошњака, јер очигледно немају повјерење у снаге које се налазе у тој земљи. Тако да је Шмит доласком њемачког контингента добио и `тјелохранитеље` који ће му бити константно на располагању“, каже Жупљанин. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПриоритет комплетирати вакцинацију грађана против вируса корона
Сљедећи текстСутра крсна слава храма Светог Преображења Господњег у Пофалићима