Насловна Вијести Република Српска Ново повећање најниже плате – за Привредну комору нереално, за Синдикат неопходно

Ново повећање најниже плате – за Привредну комору нереално, за Синдикат неопходно

234
0

На захтјев Савеза синдиката, за сутра је заказана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске са само једном тачком дневног реда – ново повећање минималне плате.

Иако износ није прецизиран, Привредној комори Републике Српске још једно повећање минималца који тренутно износи 650 марака, је неприхватљиво.

И то јер се, кажу, привреда суочава са поскупљењем репроматеријала и енергије, недостатком радника, а упркос добрим резултатима спољнотрговинске размјене у првих пет мјесеци, до краја године предвиђају значајан пад прихода.

– Још једно повећање минималне плате у Републици Српској потпуно је нереално и неприхватљиво – ово су истакли Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске и Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Истакли су да о томе у овом тренутку уопште не треба ни говорити.

Навели су да је минимална плата повећана два пута у току године.

Ћорић је рекао да је инфалција у Српској 13,2 одсто.

– Повећање најниже плате значи и повећање осталих плата, а то у овом тренутку привреда Републике Српске не може технички да изнесе – додао је Ћорић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је да ће ускоро изаћи са приједлогом за олакшавање долазака и пријављивања сезонских радника на привремени период, посебно у пољопривреди.

Минимална плата од 650 КМ, у тренутној ситуацији, недовољна је за раднике, рекао је Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

Из Савеза синдиката указују да је повећање минималне плате неопходно, јер ће се тиме спасити радна мјеста.

– Поднијели смо захтјев за сједницу Економски социјални савјет са само једном тачком дневног реда, а то је повећање најниже плате. Свједоци смо става послодаваца, али сви аргументи су на нашој страни, јер се свакодневно траже страни радници, а цијене никад веће – навео је Станковић. 

Нагласио је да су веома разочарани изјавама пословне заједнице да се минималац не треба повећати.

Очекује да нови износ најниже плате буде утврђен до краја јула или почетка август.

Потпредсједник Савеза синдиката за привредне дјелатности Данко Ружичић истакао је да тренутна минимална плата од 650 КМ покрива 30 одсто потрошачке корпе.

– Чињеница је да су цијене од маја цијене за прехрану порасле 21,8 одсто, а превоз 31,2 одсто – додао је Ружичић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОбавјештење о излагању Регулационог плана “Вељине запад” на јавни увид у просторијама Општине Источна Илиџа
Сљедећи текстИзбор за ”Најљепши славски колач 2022″