Насловна Најновије Ноћ протекла мирно, КФОР на опрезу

Ноћ протекла мирно, КФОР на опрезу

137
0

На сјеверу Kосова и Метохије ноћ је протекла мирно, уклањање барикада требало би да почне јутрос, а из Kфора су саопштили да остају на опрезу и да само уз њихову сагласност косовске безбједносне снаге могу бити распоређене на том подручју.

Договор о уклањању барикада са путева на сјеверу Kосова и Метохије, које су Срби поставили послије хапшења бившег припадника полиције Дејана Пантића, постигнут је синоћ на састанску Срба са сјевера Покрајине и предсједника Србије Александра Вучића у Рашки.

Барикаде би требало да буду уклоњене у року од 24 до највише 48 часова.

Окривљеног Дејана Пантића који је био у станици полиције на административном прелазу Јариње, синоћ је Еулекс у пратњи косовске полиције, пребацио до стана у сјеверном дијелу Kосовске Митровице.

Одлуком суда Пантићу је одређен кућни притвор.

У притвору остају ухапшени Миљан Аџић и Слађан Трајковић, иако је то био један од услова за уклањање барикада.

Упркос најављеном уклањању барикада из Kфора су упозорили да остају „изузетно опрезни“ и поручили да имају способности и довољно особља да обезбиједе сигурно и безбједно оркужење и слободу кретања за све заједнице, у складу са мандатом из Резолуције 1244 Савјета Безбједности УН.

„Kфор наставља да пажљиво прати ситуацију на терену и активности дуж администативне линије, подржавајући дијалог за проналазак споразума за смиривање тензија на сјеверу Kосова“, навели су из Kфора.

Из Kфора су напоменули да у складу са својим мандатом, у оквиру доношења одлуке о евентуалном распоређивању припадника косовске безбједносне службе на сјевер Kосова, могу водити констултације са легитимним представницима локалних заједница.

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је раније да су добили гаранције да неће бити хапшени Срби који су били на барикадама и да ће у супротоном он и држава пружити подршку народу.

ИЗВОРсрна, фото Министарство одбране Србије
Претходни текстВише сунчаних периода
Сљедећи текстУ породилиштима у Републици Српској рођено 15 дјевојчица и 12 дјечака