Насловна Вијести Источно Сарајево Обезбиједити 1,5 милиона КМ за изградњу основне школе у Источном Новом Сарајеву

Обезбиједити 1,5 милиона КМ за изградњу основне школе у Источном Новом Сарајеву

330
0

Влада Републике Српске усвојила је информацију о оправданости оснивања основне школе на подручју Општине Источно Ново Сарајево и задужила министарства просвјете и културе и финансија да обезбиједе 1,5 милиона KМ за изградњу основне школе у тој општини.

У Елаборату о оправданости оснивања основне школе као главни разлози за покретање иницијативе за изградњу школе су преоптерећеност укупним бројем ученика постојеће основне школе на подручју општине, недостатак радног простора са опремљеним наставним средствима за организацију наставе, отежано извођење наставног плана и програма, смањена безбједност ученика и тенденција раста броја уписаних ученика у Основну школу „Свети Сава“ због прилива становништва.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу, саопштено је да је на подручју општине Источно Ново Сарајево у једину основну школу „Свети Сава“ уписано 1.150 ученика, а њен капацитет је 650, што отежава нормално одвијање васпитно-образовног рада.

У посљедње три године, како се наводи у саопштењу, дошло је до пораста уписа броја првачића, а самим тим и броја одјељења, и то 134 ученика у шест одјељења за школску 2020/2021. годину, те 164 ученика у шест одјељења за школску 2021/2022. годину, а за наредну школску 2022/2023. према садашњој евиденцији биће уписано најмање 172 првачића у осам одјељења.

ИЗВОРсрна, град Источно Сарајево
Претходни текстИсточна Илиџа: Позив за упис у школу сликања за дјецу
Сљедећи текстВишђе од 500 џудиста из 18 земаља на првој “Мајдов академији“