Насловна Вијести Источно Сарајево Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије

318
0

На Сокоцу и Равној Романији данас ће бити обиљежена херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца.

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик у 11.00 часова биће служен помен за све погинуле српске борце, те положени вијенци и цвијеће.

У 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији биће служен парастос погинулим борцима, а у 12.15 часова предвиђено је обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

Обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије присуствоваће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Наташа Kулашинац и Александар Главаш.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Kорпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске. Сједиште Kорпуса било је у Лукавици. Kорпус је био размјештен на ширем подручју Сарајева, имао је 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ. Јединице Сарајевско-романијског корпуса биле су у двоструком обручу.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса. У борбама током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстДодик са Лавровом и Милером у Санкт Петербургу
Сљедећи текстСунчано и веома топло вријеме