Насловна Најновије Обиљежавање 125 година Храма Светог Саве у Блажују

Обиљежавање 125 година Храма Светог Саве у Блажују

156
0

Поводом обиљежавања 125 година Храма Светог Саве у Блажују код Илиџе, данас ће бити одржана свечана академија и промоција књиге о овом храму.

Старјешина храма јереј Дарко Даниловић, изјавио је Срни, да ће свечана академија у Парохијском дому почети у 17.00 часова и да је предвиђено обраћање Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Он је додао да ће наступити Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, а биће уприличена и промоција монографије под називом „Црква Светог Саве у Блажују“.

Осим аутора књиге протојереја ставрофора Ранка Билинца, о дјелу ће говорити протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор Далибор Петровић, те Бранка Kовачевић.

Свештеник Даниловић је истакао да храм посвећен првом српском архиепископу и просвјетитељу, 125 година свједочи о постојању православних хришћана на овом подручју.

Он је позвао вјернике да у што већем броју присуствују обиљежавању овог јубилеја који је значајан, како за Цркву, тако и за вјерујући народ Сарајевског поља.

Сутра у 9.00 часова Свету архијерејску литургију служиће митрополит Хризостом, биће служен и помен блаженопочившем митрополиту Георгију /Николајевићу/, предвиђена је и литија, као и уручење признања заслужним особама.

Темељ Цркве Светог Саве у Блажују освештан је на Петровдан 1896. године. Црква је завршена за нешто више од годину дана, а 21. септембра 1897. освештао је митрополит дабробосански Николај Мандић.

У порти храма налазе се два споменика. Један је посвећен Србима које је аустроугарска војска стријељала 1916. године, а други православним домаћинима из ових крајева које су усташе убиле 1941. године.

Црква и Парохијски дом су и током посљедњег рата претрпјели знатна оштећења. Гранатирани су 1992. године, а њиховој обнови приступило се послије рата, заслугом пароха Зорана Јеринића. Обновљени храм је освештао митрополит дабробосански Николај Мрђа 10. октобра 1999. године.

Храм Светог Саве је од 1996. године, када је Блажуј ушао у састав Федерације БиХ, често био мета напада вандала.

У више наврата је био оскрнављен графитима са увредљивим порукама, лупана су прозорска стакла, разваљивана врата, као и бројне гробнице и надгробни споменици упокојених парохијана.

ИЗВОРсрна, фото Фронтал.рс
Претходни текстБратунац: Сусрети фолклорних ветерана и рекреативаца
Сљедећи текстПочела предизборна тишина