Насловна Најновије Обиљежавање 26 година од распуштања логора “Силос“ – 27. јануара

Обиљежавање 26 година од распуштања логора “Силос“ – 27. јануара

217
0

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић, најавио је да ће 27. јануара у Тарчину код Сарајева, бити обиљежено 26 година од распуштања злогласног логора „Силос“, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре и злостављања, а њих 24 није преживјело.

Носовић је рекао новинарима након сједнице Предсједништва Савеза, да је припрема и организација обиљежавања 26 година од распуштања логора „Силос“, била најважнија тачка данашње сједнице.

Осим тога, каже Носовић, Предсједништво Савеза је анализирало досадашњи рад и разматрало будуће планове за наредну годину.

„Разговарали смо о измјенама и допунама закона у вези са овом популацијом, зато што је пуно неријешених проблема, који се морају потенцирати и покушати ријешити кроз скупштинске одборе и парламент Српске, уз помоћ ресорног министарства и предсједника Владе“, рекао је Носовић.

Он је навео да Савез логораша од нове Владе Српске очекује усвајање приједлога у вези са признавањем ратног стажа људи који су били у логорима, као и да се признају одређени бенифити, који су, како каже, прописани законом за инвалиде и породице погинулих бораца.

Он је истакао да је кроз логоре у БиХ, Хрватској и Словенији, прошло више од 50.000 људи, а процјењује се да Савез логораша има око 30.000 чланова.

Злогласни „Силос“ у Тарчину, у општини Хаџићи, који ће остати упамћен као један од три највећа логора за Србе на подручју Федерације БиХ и један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, распуштен је 27. јанура 1996. године.

Историја је забиљежила да је истог датума, само 1945. године, затворен и злогласни нацистички логор „Аушвиц“.

Овај логор посљедњи је који је распуштен у БиХ и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума. Kада је распуштен, на слободу је изашла група од 44 логораша, укључујући двије жене.

Логор „Силос“ је најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ и зато што су, како су утврдили стручњаци на основу исказа свједока, логораши ту мучени на чак 126 начина.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈахорина: Симбиоза приватног и државног капитала ствара успјех
Сљедећи текстБескућници добили прво привремено преноћиште у Београду