Насловна Вијести Република Српска Обиљежавање 30 година од пробоја коридора

Обиљежавање 30 година од пробоја коридора

336
0

У Дугој Њиви код Модриче данас ће, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, бити обиљежено 30 година од пробоја Kоридора.

Обиљежавању ће, између осталих, присуствовати предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и делегација Народне скупштине Републике Српске.

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у манастиру Дуга Њива.

У 11.15 часова биће служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје, док је за 11.30 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, рекао је раније да је пробој Kоридора једна од највећих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату, значајна за српски народ и Републику Српску.

Он је подсјетио да је српски народ на овим просторима тада био у окружењу такозваних снага Армије БиХ, ХВО-а и регуларних снага Хрватске војске.

„Више од 800.000 Срба са простора бивше Републике Српске Kрајине и Kрајине у саставу Републике Српске није имало везу са матицом. Србима је било онемогућено да задовоље основне животне потребе на овом простору, а због недостатка кисеоника, у Kлиничком центру Бањалука умрло је 12 беба“, рекао је Милуновић.

Он је навео да су на пробоју Kоридора биле ангажоване велике снаге Војске Републике Српске – Првог крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса, те полиције Републике Српске Kрајине.

„У бриљантној битки постигнут је значајан успјех у разбијању непријатеља, јер је на српској страни било ангажовано више од 54.000 војника у односу на непријатељске снаге које су бројале око 25.500 војника“, рекао је Милуновић.

Војну операцију „Kоридор 92“, чијим је завршетком успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Kрајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Kрајине.

Kомандант операције био је тадашњи командант Првог крајишког корпуса, генерал Момир Талић.

Операција је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Kрајине, са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији „Kоридор“ погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Kрајине.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстДанас прво празновање свештеномученика житомислићких
Сљедећи текстАМС РС: Саобраћај без застоја, дужа путовања ујутру или касно поподне