Насловна Вијести Република Српска Обиљежавање 30 година од формирања Прве романијске бригаде

Обиљежавање 30 година од формирања Прве романијске бригаде

200
0

На Хан Пијеску ће данас бити обиљежено 30 година од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, кроз коју је прошло око 15.000 бораца.

Један од старјешина у овој бригади Бранимир Ђурковић рекао је Срни да ће тим поводом бити служен парастос у Цркви Светог великомученика Пантелејмона на Хан Пијеску у 10.00 часова, потом положени вијенци на споменик српским борцима, те организована посјета спомен-соби у овом мјесту.

Ђурковић је нагласио да ће истог дана на Хан Пијеску бити одржана свечана академија, уз пригодан културно-умјетнички програм, на којој ће о ратном путу ове јединице говорити пуковник у пензији Душан Савчић, ратни начелник Штаба Прве романијске пјешадијске бригаде.

Из организационог одбора за обиљежавање Дана Прве романијске бригаде позивају све припаднике ове јединице, посебно породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде, да присуствују обиљежавању јубилеја.

Ова бригада Војске Републике Српске произашла је из 216. Брдске бригаде ЈНА и била језгро око којег су се од 1992. године окупиле друге бригаде које су учествовале у одбрани Сарајевско-романијске регије и дијела бирчанске регије.

Прва романијска је имала своју базу у Касарни на Хан Пијеску која била мета НАТО бомбардовања започетог 30. августа 1995. године.

Прва романијска пјешадијска бригада била је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и одликована Медаљом Петра Мркоњића.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВозите опрезно – повећан број мотоциклиста и бициклиста
Сљедећи текстСвечана академија Црвеног крста Сарајево-Романија