Насловна Најновије Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба

Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба

136
0

У Бањалуци ће данас бити обиљежена 31 година од смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру које су преминуле због недостатка кисеоника.

У 9.30 часова биће служен парастос и положено цвијеће на споменик 12 беба на Новом гробљу, док ће у 11.00 часова бити положени вијенци и цвијеће на Спомен-обиљежје „Живот“ у центру Бањалуке.

Организатор обиљежавања је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника потребног за адекватан третман, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Кисеоник није могао бити допремљен копненим путем због блокаде српске територије коју су вршиле хрватске и муслиманске војне снаге у рејону Семберије, а ни ваздушним због одлуке Савјета безбједности о забрани летења изнад БиХ.

Упућени су многи апели за помоћ путем радија, телевизије и осталих медија, али, иако су представници Уницефа и осталих међународних хуманитарних организацијама били добро упознати о овом проблему, авион са боцама кисеоника је неколико дана чекао дозволу за полијетање, коју на крају није добио.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Бебе преминуле на Одјељењу за интензивну његу у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника постале су симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБез проблема у саобраћају
Сљедећи текстОд јутрос поново настава у школи „Владислав Рибникар“