Насловна Најновије Обиљежена крсна слава храма Пресвете Богородице Тројеручице у Видрићима

Обиљежена крсна слава храма Пресвете Богородице Тројеручице у Видрићима

259
0

У мјесту Видрићи данас је обиљежена слава храма који је посвећен икони Пресвете Богородице Тројеручице. На Литургији и ломљењу славског колача, поред свештенства Парохије соколачке, присуствовао је и велики број вјерника са подручја општине Соколац али и шире.

Успомена на овај празник датира из 8. вијека.

Јован Дамаскин, који је лажно оптужен да да је противник Калифа, који га је казнио сјечењем руке његове. Он је био дубоко у вјери и није клонуо духом, није пао у очај већ  је молећи се икони Пресвете Богородице Тројеручице, коју је стално држао у својој келији, принио ту руку да га она излијечи. Пошто су болови били јако велики и страшни, он је пао у сан. Послије буђења видио је да је његова рука по чудесној молитви коју је он принио Пресветој Богородици поново на истом мјесту. Остао је само један траг, црвен конац, мјесто гдје је спојена рука поново зарасла. Тако је и настала икона. Он је послије исковао једну сребрену руку и ставио је на икону Пресвете Богородице коју је стално држао у своме дому. И тако је добила назив Икона Пресвете Богордице Тројеручице – истакао је отац Илија Чупић.

Чудесан је пут ове иконе кроз историју. Јован Дамаскин је са собом однио у Манастир Светог Саве Освећеног, затим је послата у Хиландар, а након тога се вратила у Србију. У вријеме Турака на магарету је чудесно враћена у Јерусалим. Храм у Видрићима је један од ријетких који је посвећен Икони Пресвете Богородице Тројеручице.

Ово је велики благослов не само за мјесто Видриће, него за читаву Романију и наш српски народ, што  имамо једну светињу која је посвећена управо Пресветој Богородици Тројеручици рекао је отац Илија.

Ове године Литургија је први пут служена на часном престолу и у олтару који је потпуно уређен и припремљен за богослужења.

Кумови крсне славе храма Пресвете Богородице Тројеручице у Видрићима ове године били су Милан Јоловић и Милан Станојевић. Према ријечима оца Илије, њих двојица су на неки начин највише себе уградили у ову светињу, јер су били на челу изградње овога светога храма.

Српска православна Црква је имала историјску улогу у окупљању и саборности српског народа, и увијек је уз њега била и у добро и у злу. Ми када смо донијели одлуку, мој друг Милан Станојевић, подрињац и ја да правимо овдје цркву у Видрићима, циљ нам је био да окупљамо српски народ и то не само мјештане Видрића него и комплетне општине Соколац. Имамо и доста туриста који данас свраћају овдје код спомен-крста и цркве – истакао је Милан Јоловић. Како каже планирана је изградња парохијског дома и викенд насеља у близини храма.

Михајло Кезуновић је рекао новинарима да дугују захвалност Милану Јоловићу и Милану Станојевићу који су носиоци идеје изградње цркве, а како видимо данас ту постоји храм  и руски крст. Мјештанин Владан Кезуновић истакао је да се становници овог села труде да помогну и допринесу храму колико год су у могућности.

Изградња овог светог мјеста у Видрићима код Сокоца, посвећеног Чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице почела је крајем 2017. године, а 21. октобра ове године  планирано је његово освештање. Освештању ће присуствовати митрополит дабробосански Хризостом, свештенство митрополије дабробосанске и вјерни народ овог краја.

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстЕвропски рекорд: Пао град величине 19 центиметара
Сљедећи текстЂорђо Сладоје добитник Кочићеве награде