Насловна Вијести Република Српска Обиљежене 22 године од убиства Маузера

Обиљежене 22 године од убиства Маузера

201
0

У Бијељини су данас полагањем вијенаца на споменик команданту Љубиши Савићу Маузеру обиљежене 22 године од његовог убиства, а том приликом његови саборци су истакли да је Маузер био историјска личност за Бијељину, јер је самог почетка рата био укључен у одбрану Републике Српске и српског народа на овим просторима.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић, истакао је да је јако важно да се не заборави лик и дјело Маузера, јер је он у најтежим тренуцима организовао народ и успио да га одбрани у рату, како не би доживјели страдања као и у претходним ратовима.

„Људи попут њега били су свјесни каква нас опасност вреба и успјели су одбранити наш град и људе, да у овом граду нормално живе и имају будућност“, рекао је он.

Ђурђевић је додао да је Маузер наставио и послије рата да се бори за правду, законитост.

„На крају га је то вјероватно и коштало живота и зато га још више морамо спомињати, обиљежавати ове важне датуме. Морамо поштовати насљеђе које нам је оставио“, навео је Ђурђевић.

Предсједник Удружења ветерана „Гарда Пантери“ Петар Цвијетиновић, рекао је новинарима да је Маузер, који је био оснивач ове граде, убијен у мафијашкој сачекуши прије 22 године.

Он је навео да ће припадници ове граде, док су живи, сваке године обиљежавати овај дан, да се лик и дјело Маузера не би заборавили.

Цвијетиновић је истакао да су незадовољни понашањем локалне власти, прије свега градоначелником Љубишом Петровићем, који је обећао у кампањи да ће чим дође на власт покренути измјену назива улица.

„Водимо борбу са њим већ дуже вријеме. Скупили смо потписе, све је по закону предато и још нема ништа по том питању“, навео је он.

Цвијетиновић је истакао да је Маузер историјска личност за Бијељину, који је од самог почетка рата био укључен у одбрану Републике Српске и српског народа на овим просторима.

„Због свега тога сматрамо да треба да добије улицу у Бијељини, као и командант Бранко Пантелић Пантер и командант Друге семберске бригаде Благоје Гавриловић“, навео је он.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић, рекао је да убиство Маузера трагичан догађај за све борца Семберије и широм Републике Српске.

„Он је био велики борац за српски народ и велики борац за своје саборце послије рата којима је хтио да обезбиједи бољи живот, али неки људи се у томе нису слагали и дошло је до овог страшног чина“, навео је Стевановић.

Он је подсјетио да је Маузер донио највеће заслуге у претходном рату, да су га уважавали борци из свих јединица, јер је његово командно мјесто увијек било на првој линији и зато заслужује најдубље поштовање.

Након полагања вијенаца на споменик код старе жељезничке станице, служен је парастос на гробљу у Kовачићима, родном мјесту Маузера.

Љубиша Савић Маузер био је легендарни командант „Гарде Пантери“, некадашњи начелник Управе полиције Републике Српске, као и оснивач и лидер Демократске странке.

Маузер је убијен 7. јуна 2000. године у вечерњим часовима, код жељезничке станице у Бијељини.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстЈахорина, талент камп 2022, РТВИС(ВИДЕО)
Сљедећи текстШеранић сутра у Источном Сарајеву