Насловна Најновије Обиљежене 32 године од злочина над српским цивилима у Горњим Магашићима

Обиљежене 32 године од злочина над српским цивилима у Горњим Магашићима

63
0

У Горњим Магашићима код Братунца, данас су обиљежене 32 године од када су муслиманске снаге из Сребренице упале у ово село и убиле осам српских цивила, од којих је најмлађа жртва била седамнаестогодишња трудница.

Код спомен-обиљежја у Горњим Магашићима, служен је парастос за страдале, а преживјели мјештани, потомци и сродници убијених са делегацијом општине и Борачке организације, прислужили су свијеће за покој душа настрадалих, положили су цвијеће и одали почаст српским цивилима.

Злочин, који су припадници муслиманских снага из Сребренице и околних села починили на данашњи дан 1992. године у Горњим Магашићима код Братунца, један је од најстравичнијих по свирепости, јер су све жртве биле цивили који су убијени у својим кућама.

У сред дана у породичним кућама масакрирано је шест жена и два старца, а село је ољачкано и спаљено.

Најстарија жртва био је 85-годишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић.

За овај као и све остале масовне злочине почињене над Србима у братуначкој општини нико није одговарао нити је процесуиран.

Александру Лончаревићу је прије 32 године у Горњим Магашићима, на кућном прагу, убијена сестра Љиљана удата Илић, која је била трудна.

U Bratuncu obeležavanje zločina nad srpskim civilima

„Прошле су 32 године, а правде за убиство моје сестре и осталих цивила у Горњим Магашићима још нема ни на помолу. Како правосуђе БиХ ради и какав однос има према српским жртвама, односно предметима у којима се ради о злочинима над Србима изгледа да правду нећемо ни дочекати“, рекао је Лончаревић.

Према његовим ријечима, познато је ко су жртве и ко су убице, али правосуђу наводно још нешто треба, а не објашњавају шта.

„Видљиво је да се ради о опструкцији за коју нажалост, у оваквој држави нема санкције и лијека. Побиле су их прве комшије и родитељи су ми умрли у нади и невјерици чекајући правду коју изгледа, ни ја нећу дочекати, јер истина и правда не одговарају правосуђу БиХ“, каже Лончаревић.

Он истиче да ће наставити да прича о злочину у Горњим Магашићима и срамоти правосуђа БиХ које мимо правних норми и етике опструише процесуирање убица осам српских цивила који нису никога угрожавали нити пружали отпор убицама које су упале у село и побиле их у кућама.

Напад на Горње Магашиће је извршен 20. јула 1992. године, када су припадници оружаних муслиманских снага из Сребренице и околних села упали у небрањено село и убили све цивиле, међу којима петоро из породице Илић, те опљачкали и попалили двадесетак српских кућа.

Данашњи парастос жртвама и обиљежавање 32 године страдања села Горњи Магашићи организовали су Српска црквена општина кравичка и Борачка организација Братунац.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстХеликоптер гаси пожар у рејону Љубиња
Сљедећи текстПожари у рејону Љубиња под контролом