Насловна Вијести Република Српска Обиљежен Дан логораша Републике Српске (ФОТО)

Обиљежен Дан логораша Републике Српске (ФОТО)

152
0

Први пут у историји српског народа и српских страдалника, обиљежен је Дан логораша Републике Српске – Спасовдан!

Овај дан симболизује Дан спасења српског народа, који је, вијековима уназад пролазио кроз голготе у логорима, али уједно и Дан побједе доброг над злом, поручено је из Савеза логораша Српске.

– На територији бивше Југославије било је више од 750 логора, од којих је 536 било на територији БиХ, рекао је Анђелко Носовић предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Фото: РТРС

Кроз те логоре је прошло око 50.000 затвореника, логораша, каже Носовић и додаје да је у тим логорима убијено, уморено или непосредно по изласку из логора више од 1.000 људи.

Он је рекао и да се процјењује да у Српској има око 30.000 живих логораша, додавши да нису сви чланови Савеза логораша.

Фото: РТРС

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је да се данас овдје у име институција Републике Српске даје подршка Савезу логораша Републике Српске, једној од изузетно значајних организација за Републику Српску.

– Нажалост, данас неки који извана желе да доносе одлуку о нашим судбинама сматрају да логораши Републике Српске никада нису постојали, да никада нису постојале било какве жртве у српском народу и да су Срби били само злочинци. То је нешто на шта ми не пристајемо. И наша борба се управо може најкраће описати да не пристајемо да наша држава Република Српска буде логораш. Зато ћемо наставити да се боримо, а Савез логораша Српске ће имати пуну подршку свих институција Српске и овом приликом желимо да им честитамо први пут њихов дан, Дан логораша – Спасовдан – поручио је Ковачевић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВишковић у Невесињу: Ријешен вишедеценијски проблем снабдијевања становништва питком водом (ФОТО/ВИДЕО)
Сљедећи текстЉепота Таре апсолутни побједник Свјетског првенства